Ürdün ve ABD temsilcileri de görüşmelerde gözlemci olarak yer alıyor.
Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anuar Jaynakov, gazetecilere yaptığı açıklamada "Suriyeli silahlı muhalifler de dahil, Astana sürecinde yer alan tüm heyetler kente ulaştı" ifadelerini kullandı.
Jaynakov, heyetlerin bugün ikili temaslar gerçekleştireceğini yarın da açık oturum gerçekleştirileceğini ifade etti.
Gazetecilere konuşan Astana’daki bir kaynak da Güney Cephesi temsilcileri de dahil olmak üzere Suriyeli muhaliflerin görüşmelere geldiğini, ancak Ceyşul İslam (İslam Ordusu) lideri Muhammed Alluş’un müzakerelere katılmayacağını ifade etti.
Kaynak ayrıca Güney Cephesi temsilcilerinin ‘muhtemelen üçüncü taraflar tarafından görüşmelere gelmeye zorlandığını’ belirtti.
'MAHKUMLARIN SERBEST BIRAKILMASINA YÖNELİK ANLAŞMA DUYURULACAK'
Sputnik’e konuşan Astana’daki bir kaynak, görüşmelerin katılımcılarının, mahkumların serbest bırakılmasına yönelik anlaşmayı duyurabileceklerini söyledi.
Kaynak "Gerilimi azaltma konusunun yanı sıra, mahkumların serbest bırakılmasına yönelik anlaşma duyurulacak. Geçen sefer üzerinde mutabık kalınmıştı, ancak garantör ülkelerin vakti yoktu. Metin üzerinde anlaşıldı, bir değişiklik yok, ancak onaylanması gerekiyor" dedi.
Sputnik’e konuşan bir başka kaynak da görüşmelerin başlıca sonucunun muhtemelen Suriye’deki 4 gerilimi azaltma bölgesinin garantör ülkeler tarafından yürütülecek gözlem operasyonunun başladığını duyurmak olacağını söyledi.
Kaynak, görüşmelerin sonuçlarının neler olabileceğiyle ilgili şöyle konuştu: "Yuvarlak masa toplantıları sonucunda garantör ülkeler gerilimi azaltma bölgelerindeki gözlem operasyonunun başladığını duyuracak ve gözlemleyecekleri bölgeleri net olarak belirleyecekler. En fazla bunu yapabilirler. Operasyonu garantör ülkelerin ortak çalışma grubu yürüteceğinden, ayrıca bu grupla ilgili bazı prosedürleri belirleyebilirler. Şimdilik bu prosedürler üzerinde çalışıyorlar. Garantörler ayrıca diğer ülkeleri de gözlem görevine dahil etmeye çalışabilirler, ancak bu daha sonra da olabilir. Bu süreçte yer alan başka ülke yok. Bu nedenle askerlerini gönderebilmek için BMGK kararINA ihtiyaç duyacaklar. Dolayısıyla ilk aşamada görüşme üç garantör ülkeye odaklı olacak."