Sputnik’e konuşan Hanizade, "Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE ve Mısır tarafından Katar’a sürülen 13 maddelik talep tamamen uluslararası hukuk sınırlarının dışına çıkıyor. Katar bağımsız bir ülke, Birleşmiş Milletler üyesi, bağımsız politika yürütüyor. Ama söz ettiğim bu ülkeler ABD, Batı ve İsrail’in teşvikiyle kendi şartlarını Katar’a dikte etmeye çalışıyor" dedi.
Katar’ın başta İran olmak üzere bölgenin birçok ülkesiyle iyi ilişkilere sahip olduğuna dikkat çeken uzman, "Bu yüzden Suudi Arabistan, bu ülkeye baskı yaparak kendi politikasına boyun eğdirmeye çalışıyor, Doha’nın Tahran’la ilişkileri kesmesini sağlamak istiyor" ifadelerini kullandı.
'NUSRA'YA DESTEK VERENİN SUUDİ ARABİSTAN OLDUĞU, SIR DEĞİL'
Katar’ın asılsız bir şekilde, teröre destekle suçlandığını dile getiren Hanizade, bu konuda şu değerlendirmede bulundu: "Oysa Suriye’de IŞİD ve El Nusra’ya (Fetih el Şam) destek verenin Suudi Arabistan olduğu kimse için sır değil. Riyad, bu suçu şimdi Katar’a yıkarak bu ülkeyi izole etmeye çalışıyor. Tüm bu oyunun arkasında ABD var. Hatırlarsanız, (ABD Başkanı Donald) Trump, Amerikan silah üreticilerinin iflas etmemesi için Ortadoğu ziyareti sırasında Riyad ile milyarlarca dolarlık anlaşmalar imzaladı. Tramp’a göre şimdi sıra Katar’da. Bu ülkenin, tıpkı Riyad gibi, ABD’yle milyarlarca dolarlık silah anlaşmalarını imzalamasını istiyor. Böylelikle Washington, Katar’ın parasını ele geçirmek istiyor. Ama Katarlılar, bu durumu çok iyi anlıyor ve bu oyunu ABD’nin yönettiğini çok iyi biliyor. ABD kuklalarının amacı, zorla Doha’ya ABD’yle silah anlaşmalarını imzalatmak."
'BÖLGEDEKİ ÇÖZÜMÜN GELECEĞİ, ARAP MONARŞİLERİNİN ELİNDE'
Körfez’de savaş ihtimalini değerlendiren İranlı uzman, halihazırda Suudi Arabistan’ın yeni savaşa girecek durumda olmadığını belirterek şunu dedi: "İtiraf etmeliyim ki, bölgedeki çözümün geleceği şu anda Arap monarşilerinin elinde. Ama tarafsızca bakarsak Suudi Arabistan şu anda Katar’a karşı savaş cephesi açacak durumda değil. Ama Suudi kraliyet Katar’a karşı ekonomik baskıya devam edecek ve bu 13 talebin kabul edilmesi için ablukayı sürdürecek. Ama diyelim ki Suudi Arabistan Katar’a saldırdı, bu durumda savaşa bölgenin diğer ülkeleri de çekilecek."
Ancak Yemen, Suriye ve Irak’taki savaş bataklığına saplanan Suudi Arabistan’ın Katar’la savaşacak güçte olmadığını iyi bildiğini kaydeden Hanizade, “Katar’ın kendisi de böyle bir adım atmaz. Bu politikaya karşın çok daha akıllıca karar alır ve uygun koşullarda bu politikaya direnir” dedi.