Hersh'ün Alman Die Welt gazetesinde yayınlanan yazısına göre, Trump'ın Suriye'deki El Şayrat hava üssünün 7 Nisan'da Tomahawk füzeleriyle vurma kararı almasına ilişkin düzenlenen bir toplantıda ismi verilmeyen ABD'li bir yetkili şu ifadeleri kullandı: "Bunların hiçbir anlamı yok. Kimyasal bir saldırı olmadığını biliyoruz. Ruslar çok kızgın. Bizim gerçeği bildiğimizi söylüyorlar. Anlaşılan (Hillary) Clinton'ı da Trump'ı da seçsek bir fark olmayacakmış."
Nitekim Suriye hava güçleri Şan Şeyhun'un kuzeyindeki bir binaya bombardıman düzenledi. ABD istihbaratına göre bu bombardıman sonucunda militanların dört komutanı öldürüldü.
Hersh'ün istihbaratçı kaynakları, bombardıman için gereken güdümlü bombaları Rusya'nın sağladığını, bombardıman içinse Suriye hava güçlerindeki en iyi pilotlardan birinin görevlendirildiğini söyledi.
'BİNAYA BIRAKILAN BOMBA İKİNCİ PATLAMAYA SEBEP OLDU'
Yazıya göre, bombardıman düzenlenen binanın içerisinde silah, patlayıcı, gübre ve klor da dahil olmak üzere çeşitli kimyasal yer alıyordu. ABD'li istihbaratçılara göre, binaya bırakılan bomba, ikinci patlamalara sebep oldu, bunun sonucunda da zehirli gaz içeren bir bulut oluştu.
Hersh'e konuşan bir istihbaratçı, "Suriyeliler Han Şeyhun'a saldırı planladı. Bundan şüphemiz yok. Bunu doğrulayacak istihbaratımız var mı? Elbette. Sarin kullanmayı mı planladılar? Hayır. Fakat Başkan (Trump) bir problemimiz olduğunu ve bunu çözmemiz gerektiğini söyledi. İstediği şey Suriye'yi bombalamaktı" dedi.
'TRUMP'A ESAD'IN KONUTUNUN BOMBALANMASI SEÇENEĞİ SUNULDU'
Bir diğer yetkiliyse şu ifadeleri kullandı: "Suriye'de sarin gazı olduğuna ya da bu gazın kullanıldığına ilişkin kanıtımız yok. CIA de El Şayrat üssüne sarin gazı götürülmediğini ve Esad'ın siyasal anlamda intihar etmesi için hiçbir sebep olmadığını söyledi."
Hersh'ün yazısına göre, bu dönemde düzenlenen bir toplantıda Trump'a dört seçenek sunuldu. Bu seçenekler arasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Şam'daki konutunun bombalanması da yer alıyordu.
Saldırıdan birkaç gün sonra Beyaz Saray gazetecileri davet edip kapalı bir basın toplantısı düzenledi. Nitekim ABD basını da tam olarak Trump yönetiminin beklediği şekilde tepki verdi.
Sözgelimi MSNBC televizyonunun sunucusu Brian Williams, Suriye'deki üsse Tomahawk füzelerininin fırlatılma görüntülerini ‘çok güzel bir manzara' olarak tanımladı. CNN sunucusu Fareed Zakaria ise füze saldırısının ardından 'Trump'ın nihayet ABD başkanı olduğu' yorumunda bulundu.
Hersh'e göre, New York Times ve Washington Post da dahil olmak üzere ABD'de yayınlanan 100 gazetede ise füze saldırısının desteklendiği 39 yazı yer aldı.