TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu toplantısında Başkan AK Partili Mustafa Yeneroğlu, komisyona yapılan başvurulara ilişkin bilgiler verdi. Komisyon tutanaklarına göre 14 Haziran 2017 tarihi itibariyle komisyona 8 bin 409 başvuru gerçekleşti. Başvuruların yüzde 90'ı üzerinde gerekli işlemler yapıldı. Yeneroğlu, komisyonca işleme alınan başvuruların konularına göre dağılımını ise şöyle açıkladı:
EN ÇOK BAŞVURU MEMURİYETE İLİŞKİN SORUNLARLARDA
"Memuriyete ilişkin sorunlar 4.036, cezaevlerine ilişkin başvurular yani keyfî tutum ve işlemler, fiziki koşullar, nakil talepleri, kötü muamele, işkence, sağlık sorunlarıyla ilgili 2.575, yargıya ilişkin sorunlar, şikâyetler 1.895, yasal düzenleme talebi, yasal düzenlemelerden şikâyet 338, işleme alınmayanlar; dilekçe şartlarını taşımaması veya belli bir konuyu içermemesi sebebiyle 263. Bunun ötesinde, Komisyonun girişimde bulunması ve yerinde inceleme talebini ifade eden başvurular 214, eğitimle ilgili sorunlar, üniversite öğrencileri tarafından iletilen, YÖK, başörtüsü ve diğer meselelerle ilgili 125 başvuru, bunun dışında da çeşitli sorunlarla ilgili; asker hakları olsun, işçi sorunları, kolluk şikâyetleri, sağlık sorunları, maddi yardım talebi, iş talebi, sosyal güvenlik işlemlerinden dolayı şikâyet ve diğer bazı hususlarla ilgili başvuru sayısı 624."
72 DOSYA İLE İLGİLİ SUÇ DUYURUSU
Komisyona yapılan başvurulardan kötü muamele ve işkence iddiaları üzerine 60 dosya hakkında ilgili cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulduğunu kaydeden AK Partili Yeneroğlu, "Ayrıca, Komisyona başvuru olmaksızın basın-yayın organlarında, sosyal medyada dikkat çeken birtakım kötü muamele iddialarına ilişkin de toplam 12 vakayla ilgili Başkanlığımızca suç duyusunda bulunulmuştur. Dosyaların takibi de yine Başkanlığımız tarafından yapılmaktadır" dedi.
Toplantıda, Mülteci Hakları Alt Komisyonu'nun Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında mültecilerin durumlarının yerinde incelenmesi ve fikir alışverişinde bulunması amacıyla İsveç, İngiltere, Yunanistan ve Fransa'da inceleme ziyareti yapmasına karar verildi. Komisyon bu kararını TBMM Başkanlığı'na iletecek. Mülteci Hakları Alt Komisyon Başkanı AK Partili Atay Uslu Sputnik'e yurtdışı inceleme programının henüz kesinleşmediğini, söz konusu ülkelerle görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Uslu, amaçlarının yurtdışındaki sığınmacı kamplarını ve sığınmacı hakları konusunda nelerin yapıldığını görmek olduğunu da vurguladı.