‘TÜRKİYE EKONOMİSİNİN İHTİYACI HER MEVSİM BÜYÜME'
"Bu kıyaslamadan ‘2016'nın kış mevsiminde üretilen mal ve hizmetler bu yılın ilk üç ayında yüzde 5 daha fazla üretildiği ortaya çıkıyor" diyen Mustafa Sönmez'e göre Türkiye ekonomisinin ihtiyacı her mevsim büyümedir.
Sönmez, "Yıllık yüzde 5-6 civarında bir büyümenin her yıl yinelenebilmesi ihtiyaçtır. Çünkü şu an Türkiye'nin yüzde 12'yi bulan işsizlik problemi var. Ana hedef bunu yüzde 5'lere düşürmektir. Bunu yapabilmesi için ekonominin istikrarlı olarak her yıl yüzde 5 büyümesi lazım. Peki Türkiye ekonomisi böyle büyüyor mu? Böyle büyüdüğü yıllar var, böyle büyüyemediği yıllar var. Mesela geçen yıl yüzde 2.9 büyüdü" şeklinde konuştu.
"Asıl soru bu seneki yüzde 5'lik büyüme takip eden mevsimlerde de devam edecek mi?" diyen Sönmez büyümenin sürdürülemeyeceğine dair sorulara dikkat çekti.
Türkiye ekonomisinin dışarıdan gelen parayla büyüdüğünü ifade eden Sönmez "Bu para gelirse Türkiye ekonomisinin çarkı dönüyor, gelmezse çark dönmüyor. Şubat, Mart aylarında geldi. Nasıl geldi? (ABD Başkanı Donald) Trump bir türlü Amerika'ya yönlenmesi beklenen küresel fonlara güven vermedi. Böylece doların fiyatı Ocak ayında ortalaması 3.73'tü. Şubat-Mart aylarında 3.50'lere kadar geriledi. Dolar ucuzlayınca haliyle ithalat ucuzluyor, ekonomide kaynak kullanabilir hale geliyor. Bu bir faktördür" dedi.
Ekonomist Mustafa Sönmez "Bu durum madalyonun iki yüzü gibi. Bir yandan parlak bir büyüme ama öbür yüzde sen nelerle bunu sağlamışsın, bu önemli. Gerçek bir büyüme sürdürebilir bir büyümedir. Pasta büyüyor da sen bunu adil bölüştürebiliyor musun, asıl önemli olan bu" dedi ve ekledi: "2016'nın sonlarında bir kriz ihtimalinden bahsediyorduk. Çünkü ikinci yarıda ekonomi darbe girişiminin etkisiyle ciddi ölçüde sarsılmıştı. Ama bu Ocak'tan sonra düzelmeye başladı. Buna etki eden faktörlerden biri küresel fonların geri dönmesi, ikincisi devletin almış olduğu bir dizi mali idari tedbir. Trump'ın duruşu ve devletin kredi, maliye musluklarını açması ekonomiyi bu hale getirdi."