ABD'nin Los Angeles kentindeki Güney Kaliforniya Üniversitesi uzmanlarından Alexandra Moser ve Christian Pike, "Apolipoprotein E (APOE4) mutasyonu, Alzheimer hastalığının gelişiminde en önemli risk faktörüdür, ancak APOE4'ün tüm taşıyıcıları bu hastalığa yakalanmaz. Bu durum, hastalığın gelişiminin diğer faktörlerden de etkilendiğini gösteriyor. Batı diyetten kaynaklanan obezitenin, taşıyıcılarda Alzheimer hastalığının gelişimini tetiklediğini tespit ettik" diye yazdı.
Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturan kişilerin genomlarında bulunan APOE4'ün mutasyonu, Alzheimer hastalığının gelişme olasılığını 3 katına çıkarıyor. APOE'nin iki kopyasında böyle bir mutasyonun olması durumunda olasılık, 12 katına çıkıyor ve bu durumda Alzheimer hastalığına yakalanmak kaçınılmaz oluyor.
ANA RİSK FAKTÖRÜ AÇIKLANMAYI BEKLİYOR
Moser ve Pike, proteindeki bu yanlışlığın beyin hücrelerini protein ‘çöpünün' birikimine karşı nasıl daha savunmasız hale getirdiğini araştırmaya başladı ve bu sorunun yanıtını bulmak için farelerle deney yaptı. Farelerin yarısında APOE genleri olduğu gibi bırakıldı, diğer yarısına ise insandaki APOE4 kullanıldı.
Biyologlar, sürecin neden bu şekilde geliştiğini henüz bilmediklerini, ancak APOE4 taşıyıcılarının yağlı gıdaların etkisine daha duyarlı olmalarının, bu genin obezite gelişimiyle ve diğer metabolizma sorunları ile ilgili enfeksiyonları güçlendirmesine bağlı olabileceğini düşündüklerini açıkladı. Moser ve Pike, mekanizmayı sonuna kadar çözerek APOE4'ün neden Alzheimer hastalığının gelişmesindeki ana risk faktörü olduğunu açıklığa kavuşturmayı umuyor.