CHP'li Selina Doğan, AB Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, AB’nin Türkiye’yle üyelik müzakereleri çerçevesinde yapılan mali yardımların nasıl harcandığını denetleyeceğine ilişkin basında yer alan haberleri anımsattı. Doğan önergesinde, “Haberlerde yer alan bilgilere göre Avrupa Birliği, 2007 yılından bu yana Türkiye'ye 2.19 milyar euro mali kaynak aktardı. Türkiye bu rakamla AB'den en fazla maddi yardım alan ülke durumunda” dedi. AB'nin bugüne kadar Türkiye'ye ilişkin böyle bir uygulamada bulunmadığını kaydeden Doğan, incelemenin AB'nin Türkiye’ye olan güveninin sarsıldığının da bir göstergesi olduğunu belirtti.
KALEM KALEM AÇIKLANSIN
Alınan maddi yardımların hem şeffaflık ilkesi gereği hem de uluslararası kamuoyunda Türkiye’ye olan güveni artırması bakamından nerelere harcandığının açıklanması gerektiğini kaydeden Doğan, Bakan Çelik’e şu soruları yöneltti:
- 2007 yılından bu yana Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye ne kadar mali yardım yapılmıştır?
- Bu yardımların nasıl harcandığına ilişkin bir ulusal denetleme mekanizması var mıdır?
- 2007 yılından bu yana yapılan yardımlar kalem kalem nerelere harcanmıştır?
AB'NiN KARARI: YARDIMLAR DENETLENECEK
AB’de mali kaynakların doğru bir şekilde yönetilip yönetilmediğini kontrol eden ve denetleyen kurum olan Lüksemburg merkezli Avrupa Sayıştayı, Türkiye’ye sağlanan katılım öncesi yardımların denetleneceğini açıklamıştı. Açıklamada, AB katılım öncesi yardımlarının yüzde 40’ından fazlasının Türkiye'ye sağlandığına vurgu yapılarak, 2007-2013'te Türkiye’ye 4,48 milyar euro kaynak tahsis edildiğini, bunun 2,68 milyar eurosunun taahhüt edildiğini, 2,19 milyar eurosunun ödendiği, 2014 yılından beri ilave olarak 1,65 milyar euronun daha Türkiye için tahsis edildiği belirtilmişti.
AB katılım öncesi yardımlarının amacının Türkiye’nin reformlarını ve katılım sürecini desteklemek olduğu anımsatılan açıklamada, denetlemede hukukun egemenliği, temel haklar, demokrasi, yönetim, eğitim, istihdam ve sosyal politikalar gibi alanlarda hesapların iyi ve etkili biçimde idare edilip edilmediğinin inceleneceği bildirilmişti. Açıklamada, denetim sonucunun 2018 yılının ilk yarısında açıklanmasının beklendiği kaydedilmişti.