‘Erdoğan’ın sözleri faşistlerin yaptıklarını önemsiz gibi gösteriyor’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa ülkelerine dönük Nazi kıyaslamalarının kesinlikle kabul edilemez olduğunu belirten Jucker, “AB’ye girmek isteyen bir ülkenin Cumhurbaşkanın, Nazi zulmüne uğrayanları suçlaması kabul edilemez. Erdoğan’ın sözleri Nasyonal Sosyalistler ve faşistlerin yaptıklarını önemsiz gibi gösteriyor” dedi.
‘HOLLANDA’NIN TEPKİSİ DOĞRUYDU’
Juncker, Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan toplantı krizi esnasında Hollanda’nın giriş yasağı koymasını ise “Bu tepki doğruydu” diye değerlendirdi.
AB çapında giriş yasakları gerekip gerekmediği yönündeki bir soruya da yanıt veren Juncker “AB kendi sorumluluk alanıyla kendisini sınırlamalı. Bunun dışındaki konular üye ülkelerin sorumluluk alanına girer. Her ülke Türk siyasilerin seçim çalışması yapmasına kendisi karar vermeli” ifadelerini kullandı.
‘ZATEN OLMAYAN BİR GÖRÜŞMENİN DURDURULMASININ BİR ANLAMI YOK’
Juncker, “Türkiye ile üyelik ilişkilerinin durdurulması ya da dondurulması gerekir mi?” sorusuna ise şu karşılığı verdi:
“Bu sahte bir tartışma. Şu anda zaten olmayan bir görüşmenin durdurulmasının bir anlamı yok. Ancak şu bir gerçek; Türk hükumetinin getirmeye çalıştığı anayasa değişikliğindeki retorik, Avrupa konserine tiz bir ses etkisi yapıyor. Ben armoni tutkunu birisi olduğum için, böyle tiz dil vuruşlarını sevmiyorum. Türkiye’nin üyeliği AB ülkelerinin istememesinden değil, Türklerin AB standartlarını getirme konusundaki isteksizliğinden gerçekleşmeyebilir.”
Öte yandan Juncker, “AB’nin kırmızı çizgisi nedir?” sorusuna, ”Türkiye’de idam cezası yeniden yürürlüğe girecek olursa, üyelik görüşmeleri de son bulur” karşılığını verdi.
‘AB ŞANTAJA AÇIK DEĞİL’
Türkiye ile yapılan geri kabul anlaşmasının Avrupa’yı şantaja açık hale getirdiği yönündeki eleştirileri reddeden Juncker, “AB, şantaja açık değil. Türkiye bu anlaşmayı iptal etmeyecektir, Erdoğan birçok kez tehdit etmiş olsa da. Ben bu tehditlerle büyüdüm” şeklinde konuştu.
Avrupa’da yaşayan milyonlarca Türk ile hiçbir sorunlarının olmadığını da kaydeden Juncker, Türklerin AB’ye uyum sağladığını ve yaşadıkları ülkelerin ekonomilerine önemli katkı sunduklarını da söyledi.