'DEVLET İÇİNDE DEVLET'
Önümüzdeki Eylül ayında, IKBY Başkanı Mesud Barzani ile Kürt parti liderlerinin vardıkları anlaşma doğrultusunda Irak’tan ayrılma konusunda referandum düzenlemesi bekleniyor. Rudaw muhabirinin aktardığına göre bağımsızlık tarihi 25 Eylül olarak kararlaştırıldı. Bununla birlikte partiler, 6 Aralık’ta başkanlık seçimleri düzenleme konusunda da anlaştı. IKBY’nin ayrılma girişimine Bağdat’ın karşı çıkacağı ve diğer bölge ülkelerini de ciddi bir şekilde tahrik edeceği ortada.
REFERANDUM KARARI YETKİSİ TARTIŞMASI
'KÜRTLER İÇİN EN İYİ ALTERNATİF AYRILMAK'
KDP, Bağdat’ın referanduma karşı çıkmayacağını, sadece tartışmalı bölgeler konusunda ihtilafların çıkabileceğini öne sürüyor. KDP Rusya Temsilcisi Hoşavi Babakr, RT’ye verdiği röportajda, "Şu anda Irak’ta çatışmalı bir ortam mevcut, Sünniler ile Şiiler arasında savaş var. Gerilimin daha ne kadar devam edeceği bilinmiyor, Kürtler için en iyi alternatif ayrılmak" diye konuştu.
IKBY bölgesinin nüfusu etnik Kürtlerden oluşuyor. Bağdat ile Kürtler arasındaki ilk özerklik anlaşması 1970’te yapılmıştı, ancak Irak yönetimi anlaşmanın şartlarını uygulamada aceleci davranmadı. Kürtler 1991’de, ABD’den de destek alarak Saddam Hüseyin’in ordularıyla şiddetli çatışmalar sonrasında kendi denetimlerinde bir alan elde etmiş oldu. Kürtler, 1991’den beri fiili olarak kullandıkları alana 2005’te Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) adı altında yasal bir statü kazandırdılar.
BAĞDAT — ERBİL ARASINDA KERKÜK
ANKARA — ERBİL ARASINDA KERKÜK GERGİNLİĞİ
'TÜRKİYE'NİN TAVRI HENÜZ BELLİ DEĞİL'
Rusya Şarkiyat Enstitüsü Arap ve İslam Araştırmaları Merkezi çalışanı Boris Dolgov, RT’ye verdiği röportajda, “Türkiye’nin bu konudaki tavrı henüz belli değil. Daha önce Mesud Barzani, IKBY’e ılımlı tutum izleyen Ankara ile ilişkileri sıcak tutuyordu. Fakat şu anda ilişkilerin ne derece gelişmiş olduğu bilinmiyor” dedi. Dolgov, referandum hazırlığına girmeden önce Erbil’in dışarıdan destek alması gerektiğini, Barzani’nin geçtiğimiz mayısta yaptığı Washington ziyaretinde Beyaz Saray’ı kendi tarafında çekmiş olabileceğini öne sürdü.
ORTADOĞU FALI
İRAN'IN YAKLAŞIMI
Öte yandan İsrail’e uzun süredir düşman olan İran, Kürt meselesi konusunda farklı bir pozisyona sahip. Iran’ın IKBY’nin ayrılmasına izin vermemek için Irak’taki durumu etkilemeye çalıştığını söyleyen KDP Rusya Temsilcisi Hoşavi Babakr, “Referanduma açıkça karşı çıkan İran, dışarıdan etki ediyor. Ancak Tahran’ın etkisinin durumu değiştireceğini pek sanmam” diye konuştu.
IKBY’nin Irak’tan ayrılmasının ve egemenlik ilan etmesinin Irak, Suriye, İran ve Türkiye’deki Kürtlerin de siyasi bağımsızlık çabalarını kamçılayacağını belirten Dolgov, “Bu durum sadece Irak’ta değil, tüm bölgedeki gerilimin artmasına neden olacak. Referandum bir kenara, referandum hazırlıkları dahi domino etkisi yaratabilir” ifadelerini kullandı.