Arap ülkelerinin ortak turizm örgütü olan ATÖ Başkanı Dr. Banadar Bin Fahad El Fuhaid ile yanındaki heyet,10 Mayıs günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun tavsiyesi üzerine turizm alanında çalışmalar yapmak üzere Edirne'ye geldi. Edirne Valisi Günay Özdemir, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt'un da bulunduğu bir toplantıya katılan konuk heyet, Edirne'nin Saros Körfezi kıyısındaki turistik ilçesi Enez'de de incelemelerde bulundu.
ATÖ Başkanı Dr. Banadar Bin Fahad El Fuhaid, Edirne ziyaretinde yaptığı açıklamada, geçen yıl Türkiye'ye 3.5 milyon Arap turist geldiğini, Arap ülkelerini ise 2 milyon Türk turistin ziyaret ettiğini belirterek, "Bilinen bir şey vardır Türk-Arap dünyasının turisti en çok para harcayan turistler olarak görülmektedir. Şuna dikkat çekmek gerekiyor ki; Türk ve Arap yatırımcıları arasında karşılıklı olarak yatırımların çoğaldığını görmekteyiz. Arap aleminin şu anda Türkiye'deki yatırımlarının büyük bir hacim aldığını görüyoruz. Öyle zannediyorum ki önümüzdeki zaman diliminde Arap turistin destinasyon olabilme yoluna girebileceğini görüyoruz. Toplantı içerisinde bir müşterek bir çalışma grubu oluşturuldu. Bu ekip hem Edirne, hem de Türkiye turizmine hizmet edecek. Ele almak istediğimiz şey şudur. Edirne Valimiz ile bir anlaşma yaptık. Pazarlama ve tanıtım çalışmalarının ne şekilde olacağına ilişkin bir görüşme yaptık" açıklamasında bulunmuştu.
VALİ GÜNAY: YATIRIM YAPACAKLARI ALANLARI TESPİT ETTİLER
Edirne Valisi Günay Özdemir, ATÖ üyelerinin Enez ilçesinde ve limanda incelemeler yaptığını ve çalışmaların sürdüğünü söyledi. Edirne'nin tarih ve turizm açısından önemli bir kent olduğunu ifade eden Vali Özdemir, şöyle dedi:
Vali Özdemir, Arap Turizm Örgütü üyelerinin bölgede yatırım yapacakları yerleri tespit ettiklerini belirterek, "Araplar o bölgede beraberinde turist getirecek yatırımlar yapacak alanları tespit ettiler. O bölgede yatırım yapacak alanları tespit edip o bölgeye yatırım yapacak turistleri de getirecekler. Orada balıkçı barınakları da var. Arapların orada ortamı bozmadan bölge halkıyla beraber yaşamasını sağlayacağız" dedi.
ZIPKINKURT: ARAPLAR YAT LİMANI YAPACAK
ATÖ'nün Edirne'deki toplantılarına katılan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, Arapların Enez ilçesinde yat limanı yapmak için çalışma başlattığını söyledi. Saros'un 2006 yılında Kütür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi' ilan edildiğini ve turizm yatırımı beklediğini belirten Zıpkınkurt, "Enez, Yunanistan'ın Dedeağaç (Alexandroupolis Dimokritos) Havaalanı'na yakın. Dolayısıyla Araplar kışı konaklayacağı büyük yatların Enez'de olabileceği sonucuna vardılar. Önümüzdeki dönem böyle bir çalışma olup bunu hükümetimizle paylaşacağını biliyorum. Enez yat limanı olursa bölgeye ciddi bir yatırım olacağını düşünüyorum. Arapların yat limanı olarak Enez'i istemelerinin en büyük nedeni Hırvatistan'da Dubrovnik'te yatlarını Akdeniz'de kışı geçirtiyorlar. Burada maliyetler çok yüksek. Dolayısıyla Enez limanı onlar için hem fiyat açısından uygun olacak, hem de İstanbul'a yakın olduğu için yatırım yapma tercih nedeni olacaktır" diye konuştu.
Arapların yapacağı yatırımlarla ilgili bir rakamın henüz belli olmadığını ifade eden Zıpkınkurt, "Arapların burada yapacağı yatırımlar ile ilgili rakamsal çalışma yapmadık. Bunun fizibilitesini çıkarmadık. Ancak şöyle bir avantaj var, İslam Kalkınma Bankası, Türkiye'de yapılacak yatırımları bir garantör bir sigorta poliçesi üretti. Dolayısıyla Türkiye'de yatırım yapacak bir yatırımcı İslam Kalkınma Bankası garantörlüğünde bütün riskini o poliçeye bağlamış oluyor. Türkiye'ye yapılan yatımında herhangi bir riski yok yatırımcı açısından. Bu da bir avantaj" dedi.
ENEZLİLER İSTİYOR, BALIKÇILAR ENDİŞELİ
Edirne İl Genel Meclis üyesi CHP'li Şenol Kılıç, Arap turistlerin Enez'e yapacağı yatırımın doğru yatırım olduğunda sevindirici olacağını belirterek, "Bu bizim için sevindirici bir olay, şayet gerçek bir yatırımcıysa. Tarihi M.Ö. 6 bin yıllara dayanan bu güzel ilçe, cennetten bir köşe durumunda. Mutlaka bu limanın değerlendirilmesi gerekiyor. 1980 yılında yapımı gerçekleşen bu liman bugüne kadar atıl kalmış durumdadır. Ormanı ve doğasıyla cennetten köşe Enez'in bir an önce doğru yatırımcılarla doğru yönlendirilmeye keşfedilmeye ihtiyacı vardır. Şayet bahse konu olan bu yatırımcılar gerçek anlamda yatırımcıysa, onların gelip bu atıl durumdaki Enez limanına içtenlik kazandırması bizi çok mutlu eder" dedi.
Enez Limanı'nda tekneleri bulunan ve balıkçılık yapanlar, Arapların yat limanı yapmasıyla birlikte kendilerinin ne olacağı konusunda endişelerini dile getiriyor. Balıkçılardan Celil Toker, Arapların yat limanı yapmasının ardından bölge halkının mağdur olacağını düşündüğünü söyleyerek, "Araplar buraya yatırım yapmasının ardından biz balıkçıları istemezler. Biz bu limana giremeyiz, buradaki balıkçılar çok geliri olan insanlar değiller. Onlar buraya geldikten sonra burası yat limanı olursa burada balıkçılık biter. Ben istemiyorum" dedi. Balıkçı Zafer Kılıçoğlu da, balıkçıların limanı kullanmaya devam etmeleri dahilinde Arapların yat limanı olarak Enez limanını kullanmalarında bir sakınca olmadığını söyledi.