Demir açıklamayı konuk olduğu Anadolu Ajansı Finans Masası'na yaptı.
Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir'den Suudi Arabistan'a gemi satışı açıklaması https://t.co/TGa1CXRUAY pic.twitter.com/Szg61y86qg
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) 30 Mayıs 2017
Hürriyet'ten Jale Özgentürk'ün haberinde, ABD ile 110 milyar dolarlık savunma sanayi anlaşması imzalayan Suudi Arabistan'ın Milgem projesi kapsamında Türkiye'de ürettirmeyi düşündüğü 4 gemi siparişini iptal ettiği, bununda büyük zarara neden olduğu belirtilmişti.
'KARŞI TARAFTAN HERHANGİ BİR OLUMSUZ DÖNÜŞ OLMADI'
İhracatın çok önemli bir konu olduğunu, bunun savunma sanayi sektörünün sürdürülebilirliği açısından da önemli olduğunu söyleyen ve bu konuda sonuç almanın kolay ve hızlı olamadığına işaret eden Demir, çok sabırlı olmak gerektiğini vurguladı.
Demir, "Sadece ATAK ve MİLGEM özelinde değil, aslında bir dizi ürünümüzün ihraç potansiyeli var. Çeşitli füzelerimizin, insansız hava araçlarımızın, çeşitli elektronik sistemlerimizin vs. Bunun yanı sıra bazı ülkelerle ortak şirket kurmak ve ortaklık oluşturmak gibi bir çabamız da var. Yani ihracat konusuna geniş kapsamlı yaklaşıyoruz. Biz teknoloji transferi ve ortak teknoloji geliştirme konularında konuştuğumuz ülkeye çeşitli kısıtlar getirmeden, kazan-kazan ilkesini öne çıkararak, bir öneri sunuyoruz" ifadelerini kullandı.
'SUUDİLERLE 2-3 SENEDEN BERİ ÇOK YAKIN GÖRÜŞÜYORUZ'
Demir, Suudi Arabistan ile ABD arasındaki ilişkiye yönelik de şu değerlendirmelerde bulundu:
"Suudi Arabistan'da bir teknoloji transferi oluşturmak ve yatırım yapmak.. Onlarla 2-3 seneden beri çok yakın görüşüyoruz. Orada şu anda ASELSAN'ın iki tane ortak şirketi var. Başka şirketlerimiz oluşmak üzere. Bu ilişki devam ediyor. Hatta savunma sanayi yapılanması ile ilgili olarak da önemli şekilde fikir alışverişinde bulunduk. Onlar da önemli yeni yapılanma içerisinden geçiyorlar. Bu sırada oluşacak teknoloji transferi, tesis kurulumu ve insanların eğitilmesi gibi kavramlarda bizim çok önemli bir rol oynayabileceğimizi, buradan önemli bir pay alabileceğimizi düşünüyorum. O açıdan olumlu yönden bakıp, bu anlamda 'bunu beklerken, ABD ile ilişki kurup da şunu aldınız, bu negatif bir şeydir' diye asla yaklaşmıyoruz. Bunun aksine pozitif getirileri olacağını ve bu anlamda iki ülkenin yine iş birliğini artırarak, oluşan iki, belki üç taraflı sinerjinin herkese kazanç sağlayacağını düşünüyoruz."
'TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ İHRACATÇISI OLARAK DÜNYADA YER TUTMUŞ BİR ÜLKE DEĞİL'
"Sizin herhangi bir ülkede pazarlama faaliyetlerinde bulunduğunuzda, karşınızda on yıllardır o ülkelerde ürün satan, pazarlama yapan, falanca ürün denilince marka olarak o firmanın akla geldiği kavramlarla karşı karşıyasınız. Bazı ülkelerde olduğu gibi sizin ürününüz gündeme geldiğinde, 'adı hiç duyulmamış ürüne gidiyor bu ülke' deyip, hatta o ülkenin karar vericileriyle ilgili şaibe oluşturmaya çalışacak kadar bir bel altı çalışma durumu olabiliyor ama bunlar olacak. Bunlar beklemediğimiz şeyler değil ama hepsine karşı yorulmadan, yılmadan devam edeceğiz."
'S-400 KONUSUNDA SOMUT NETİCELERİ BEKLEYİN DERİM'
Bu konuda milli girişime devam ettiklerini ancak bunun belli bir süre alacağını ifade eden Demir, bu sırada da çeşitli iş birliklerine açık olduklarını belirtti. Demir, "İş birliğine açığız dediğimiz konularla ilgili olarak görüşmelerimiz çeşitli şirketlerle devam ediyor, bu kesilmedi. Bu aşamada S-400 meselesi gündeme geldi. Kamuoyu S-400 meselesine aşırı kilitlendi diye düşünüyorum ama hava savunma bizim milli projemiz. Çeşitli sistemlerle ilgili görüşmelerimiz, ortak çalışma taleplerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor. S-400 de bunun bir parçası. Burada da somut neticeler çıktığı zaman biz konuşmak isteriz. Şu anda somut neticeleri bekleyin derim. Aslolan, bence kamuoyunun takip etmesi gereken milli sistemimizin akıbeti ve süresi. Biz buna konsantre olduk ama diğer tercihleri de sürekli değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.