Deutsche Welle'nin aktardığına göre Alman askerlerinin Federal Meclis kararıyla İncirlik'e gönderilmiş olmasına rağmen kararda üs ismi geçmediğinden son kararın parlamento değil hükümet tarafından alınmasının yeterli olacağı belirtilmekteydi.
Ancak hükümetin Alman silahlı kuvvetlerinin ‘parlamento ordusu' olması nedeniyle parlamentoyu karara ortak etmesi de ihtimal dâhilinde bulunuyor.
Öte yandan Von der Leyen bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin şu anda Alman parlamenterlerin İncirlik üssünü ziyaretine izin verme durumunda olmadığı göz önüne alan kabine, Alman askerlerinin İncirlik'ten Ürdün'e nakledilmesine karar vermiştir" dedi. Von der Leyen, yer değiştirmenin etkilerinin en azda tutulabilmesi için acilen ABD askeri makamları ve koalisyon yetkilileriyle temasta bulunacağını ve buna göre bir takvim oluşturulacağını söyledi.
SOL PARTİ DIŞINDAKİLER ÜRDÜN'E NAKİL İSTİYOR
Mecliste temsil edilen siyasi partiler IŞİD karşıtı koalisyonu keşif uçuşlarıyla destekleyen Alman askerlerinin Ürdün'e nakledilmesinden yana çıkıyor.
Sadece Sol Parti Almanya'nın IŞİD ile mücadeleden çekilmesini talep ediyor.
Germany to withdraw its troops and planes from Incirlik Air Base in Turkey, deepening a rift between the NATO allies https://t.co/X4TqT0qf01 pic.twitter.com/zF0cIw9qMk
— New York Times World (@nytimesworld) 7 Haziran 2017
Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir Funke Medya Grubu'na yaptığı açıklamada Almanya'nın İncirlik üssüne yaptığı yatırımlara son vermesini istedi.
Özdemir, ‘İncirlik görevinin sona ermesiyle birlikte Almanya'nın üsteki yatırımların finansmanından da çekilmesi gerektiğini' söyledi.
Silahlı kuvvetler raportörü Bartels Ürdün'deki El Azrak üssünün Alman askerleri için İncirlik'ten daha tehlikeli olabileceğini söyledi. Ürdün'deki hava üssü ABD tarafından da kullanılıyor.