Bu adımın, Alman milletvekillerine Alman askerlerini ziyaret etme izni Türkiye tarafından verilmediği nedeniyle atılacağı iddia ediliyor.
Peki gerçekte sorun bundan mı ibaret? Bu hamlenin ne gibi sonuçları olacak? Türkiye-Almanya ve Türkiye-NATO ilişkileri bundan nasıl etkilenecek?
Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı, Müttefikler-Arası İhtiyat Subaylar Konfederasyonu eski Başkan yardımcısı, (E) Tuğgeneral Haldun Solmaztürk şu değerlendirmelerde bulundu:
"İttifaklar, üye ülkelerinin birbirlerine destek vermesi için kurulur. Şimdi aynı ittifakın iki üyesi arasında böyle bir sorunun ortaya çıkmış olması, mevcut olan derin problemin dışavurumu. Yani Türkiye Almanya’yı, Almanya da Türkiye’yi artık aynı ittifakın birbirini müdafaa etmekle sorumlu iki üyesi gibi görmüyorlar. Birbirini hasım olarak görmeye başladılar. Şimdi bu önemli. Buradan nereye gidilir, şu anda kestirmek zor. Ama bunun çözülebilmesi için bunun niçin böyle olduğu görülmesi lazım.
Şimdi temel problem, Türkiye’deki gidişattan Almanya rahatsız. Ve bu Alman hükümetini kendi kamuoyuna karşı güç durumda bırakıyor. Temel sorunlardan birisi bu.
İkincisi, özellikle geçtiğimiz yıl meydana gelen darbe teşebbüsünden sonra darbeyi yapan Fethullah Gülen örgütü üyesi olan NATO’da görevli bazı subayların Almanya’dan sığınma hakkını istemesi ve bunların bir kısmına bu hakkının verilmiş olması da Türk hükümetini son derece rahatsız etti.
Bunun yanında tabi PKK ile ilgili ve başka konular da var.
Yani genel olarak Ankara’da, Türkiye’ye tehdit teşkil eden Fethullah Gülen örgütü, PKK gibi terör örgütlerine Almanya tarafından hoşgörü gösterilip koruma sağlandığı gibi bir algı var.
İşte bunlar çözümlenemediği için kriz bu noktaya geldi. Böyle bir kriz, NATO tarihinde Türkiye ile NATO ilişkilerinde hiç yaşanmamıştı. Bu da tabi vahim bir gelişme. Bunun mutlaka çözülmesi lazım. Bununla birlikte Türk tarafında bunun çözülmeden sürüncemede bırakılması gibi bir irade gözüküyor."