"Fırat Kalkanı Operasyonu'nu ve özellikle El Bab ayağında, İkiyakalar Dağları'nda geçen yıl yürütülen operasyonlarda yüksek derecede mühimmat harcayan TSK, halen El Bab'daki arama tarama faaliyetlerini sürdürüyor, bölgede güvenliği sağlıyor" diyen Çevikcan, sözlerine şöyle devam etti:
'SÜREKLİ BİR TEYAKKUZ DURUMU VAR'
"Suriye'de meydana gelebilecek muhtemel gelişmeler, Sincar'daki tablo nedeniyle sürekli bir teyakkuz durumu var. Bu nedenle öncelikler ve talepler sahadaki bu tabloya göre belirleniyor. İşte Erdoğan-Trump görüşmesinde bu konunun önemli bir başlık olarak açılmasının nedeni de bu tablo."
'3-4 YIL İÇERİSİNDE ÖNCELİKLER DEĞİŞTİ'
"Son olarak, Washington yönetiminin Türkiye'ye satışına izin vermediği silah sistemleri konusu gündemi epey meşgul etmişti. Geçen 3-4 yıllık sürede içte ve dışta terörle mücadele bağlamında Türkiye'nin çeşitli silah sistemleri konusundaki talepleri gündeme geldi. Ve geçen zamanda bu taleplerle ilgili olarak bazı öncelikler değişti.
Savunma sanayii ve güvenlik kaynaklarından edindiğim bilgiler çerçevesinde Türkiye'nin ABD'den talep ettiği silahlarla ilgili son tabloyu şöyle aktarabilirim:
Hassas güdümlü füzeler ve mercek sistemleri
2 — İnsansız hava aracı (İHA) konusunda acil bir ihtiyaç yok. Ancak silahlı insansız hava aracı (SİHA) konusunda Ankara'nın daha önce ABD'den Predator talebi olmuştu. ABD, 2008'de ilk kez gündeme gelen Predator talebi konusunda olumlu dönüşler yapmadı. Türkiye, bu süreçte İsrail yapımı Heronları da kullandı. Ancak Heronlar da silahsız olduğundan ihtiyaç tam karşılanamadı. Kendi projelerine odaklanan Türkiye, ANKA'nın silah takılabilen modelini bu yıl test uçuşunu yaptı. Bayraktar gibi TSK'nın ihtiyacını karşılayan yerli İHA'lar da devreye sokuldu. Başarılı olan ANKA'lar yakında sisteme girecek.
3 — Türkiye, TSK'nın genel maksat helikopteri ihtiyacı için ABD'li Sikorsky firması ile Nisan 2011'de görüşmelere başladı ve Şubat 2014'te 109 helikopter alımı için sözleşme imzaladı. Sözleşmeye göre, aynı sayıda helikopter Türkiye'de de üretilecek ve satılacaktı. ABD Kongresi, uzun süre bu satışa izin vermedi. 2020'de teslimatının yapılması planlanan helikopterle ilgili görüşmeler sürerken, Türkiye, ATAK Helikopteri projesini tamamladı ve 2014'te hizmete soktu. Halen Sikorsky'den yedek parça alımı yapılıyor. ABD yönetiminin bu helikopterlerin alımı konusunda sorun yaratması beklenmiyor.
5 — Türkiye için en önemli başlık, hassas güdümlü füzeler, akıllı mühimmatlar. F-16 ve F-4 uçaklarında kullanılabilen bu mühimmattan özellikle El Bab'da, sivillerin zarar görmemesi için yoğun olarak yararlanıldı. İHA'nın lazerle işaretlediği noktayı tam isabetle vuran bu mühimmat, son dönem Suriye ve Irak'taki operasyonlarda yoğun olarak kullanılınca stoklarda azalma yaşandı. Mağaradaki teröristi bile nokta atışla vurabilen hassas güdümlü füzeye çok miktarda ihtiyaç var. Türkiye'nin ürettiği HGK-1 tipi güdümlü füzeleri de kullanan TSK için öncelikli talep, ABD üretimi hassas güdümlü füzeler ve akıllı mühimmat. Sığınak delici nitelikteki bombalar da talepler kapsamında.
6 — Ankara'nın bir diğer önceliği de İHA ve SİHA'larda kullanılan hassas kamera ve mercek sistemleri. Acil ihtiyaç duyulan bu sistemler hedefi bütün açıklığıyla ortaya koyuyor ve en gelişkin tipleri ABD ile Kanada tarafından üretiliyor. Kilometrelerce ötedeki hedefleri tespit eden bu sistemler her alanda kullanılabiliyor."