GAZETECİLER HÜKÜMETİ HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞIRDI
Başkentteki Ángel de la Independencia (Bağımsızlık Meleği) Anıtı önündeki meydanda toplanan gazeteciler, Valdez'in fotoğrafıları ile gazeteci cinayetlerine karşı hükümeti harekete geçmeye çağıran ifadelerin yazılı olduğu pankartlar taşıdı, meydana 'Meksika'da bizi öldürüyorlar. Sessiz kalma' diye yazdı.
Gazeteciler, Valdez'in, uyuşturucu trafiğinin yoğun olduğu bu eyalette öldürülmesinden Vali Quirino Ordaz'ı sorumlu tuttu. Öldürülen gazeteci Valdez'in "Ne duyduysam ne gördüysem yazmak zorundayım. Uyuşturucunun bir veba olduğunu yüksek sesle söylemek zorundayım" sözlerini hükümete hatırlatan gazeteciler adalet istedi.
Valdez için dün ayrıca ailesi ve dostlarını katıldığı bir cenaze töreni de yapıldı.
50 yaşındaki Javier Valdez, Meksika'da uyuşturucu çetelerinin savaşlarının doruğa çıktığı ve 17 bin kişi öldürüldüğü 2011 yılında, bu konudaki araştırmalarıyla Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü'ne layık görülmüştü.
MEKSİKA'DA BU YIL 7 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ
Valdez ile aynı gün yerel El Costeño dergisinin müdür yardımcısı Sonia Cordova da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'ne göre Meksika, Suriye ve Afganistan'ın ardından gazeteci cinayetleri sıralamasında 3. sırada yer alıyor ve gazeteciler açısından dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri sayılıyor.
CPJ'ye göre ülkede 1992'den bu yana öldürülme nedeni belirlenen en az 40 gazeteci öldürülme görev yaparken öldürüldü.
Basın özgürlüğü örgütü 'Article 19' ise 2000'den bu yana 105 gazetecinin öldürüldüğünü, 23 gazetecinin ise kaybedildiğini belirterek bunların tamamına yakınının faillerinin cezalandırılmadığını belirtiyor.
DEVLET BAŞKANI NİETO İLK KEZ TEPKİ GÖSTERDİ
Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, Valdez cinayetinin soruşturulması emrini verdiğini açıklamış ve 'demokrasi için temel önemdeki' basın özgürlüğünü savunma sözü vermişti.
Reitero nuestro compromiso con la libertad de expresión y prensa, fundamentales para nuestra democracia.
— Enrique Peña Nieto (@EPN) May 15, 2017
'Article 19' açıklamanın Nieto'nun gazeteci cinayetleri hakkında ilk kamusal tepkisi olduğunu vurguladı ve bunun da Nieto üzerinde cinayetleri önleme konusunda baskının arttığı anlamına geldiği yorumunu yaptı.
DÜNYADAN DESTEK
Sosyal medyada ise #NosEstanMatando (#BiziÖldürüyorlar) etiketi altında pek çok mesaj yayınlandı.
Diğer ülkelerdeki gazeteciler de Meksika'daki meslektaşlarına destek vermek için 'Sessiz kalma' yazılı dövizlerle çektirdikleri fotoğraflarını sosyal medyada paylaştı.
'No to silence' — solidarity from London to Mexico for the scores of journalists killed in recent years. #nosestánmatando pic.twitter.com/FjMe5VPGN5
— Jen Wilton (@GuerillaGrrl) 16 Mayıs 2017