'YOL HARİTASI'NDA İŞ BİRLİĞİ VAADİ
Merkel ve Macron, AB vatandaşlarının yararı için işsizliği azaltmayı, yatırımları arttırmayı, dış politikada koordinasyonu geliştirmeyi ve ABD ile Çin gibi AB üyesi olmayan partnerlerle ticari ilişkilerde mütekabiliyeti içeren bir 'yol haritası' için iş birliği içinde olacaklarını vadetti.
'BÜYÜ SADECE SONUÇLAR ELDE EDİLİRSE DEVAM EDER'
Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında Alman yazar ve şair Herman Hesse'nin 'Basamaklar' şiirindeki "Ve her başlangıç, bizi koruyan ve yaşamamıza yardım eden bir büyü barındırır" sözüne atıf yapan Merkel, "Her başlangıç büyülüdür, çok güzel bir başlangıcımız var. Tabii bu büyü sadece sonuçlar elde edilirse devam eder. İkimiz de bunu biliyoruz" dedi.
'ANCAK GÜÇLÜ BİR FRANSA OLURSA AVRUPA İYİ DURUMDA OLUR'
Macron'nun Almanya'dan ne beklediğini söylemesi gerektiğini ifade eden Merkel, "Almanya'nın çıkarları Fransa'nın çıkarlarına yakından bağlıdır. Almanya ancak Avrupa iyi durumda olursa uzun vadede iyi olur. Ve ancak güçlü bir Fransa olursa Avrupa iyi durumda olur" ifadelerini kullandı.
Görüşmede somut olarak AB politikası, ortak iltica yasası ve ticari ilişkileri ele aldıklarını belirterek, ikili ilişkileri yeniden geliştirmeyi kararlaştırdıklarını kaydeden Merkel, bunun ilişkilerde yeni bir dinamizm getireceğini söyleyerek iki ülkenin yapacağı projeleri temmuz ayındaki ortak bakanlar konseyinde görüşeceklerini aktardı.
'ÖNCE HANGİ REFORMLARI İSTEDİĞİMİZE KARAR VERMELİYİZ'
Ancak bu reformların hızlı olmayacağının altını çizen Merkel "Bunu yapmaya hazırım ancak önce hangi reformları istediğimize karar vermeliyiz" dedi.
'SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ FRANSA İÇİN ARTIK TABU DEĞİL'
Macron da sözleşme değişikliğinin Fransa için artık bir 'tabu olmadığını' söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı "Daha fazla pragmatizme, daha az bürokrasiye ve vatandaşlarını koruyan bir Avrupa'ya ihtiyacımız var" dedi.
'ÖNÜMDE ZOR BİR GÖREV VAR'
İlk önce Fransa'nın ihtiyaç duyduğu reformları gerçekleştireceğini ve işsizlikle mücadele edeceğini belirten Macron, bunu Avrupa'da istendiği için değil Fransa'da talep edildiği için yapacağını kaydetti.
İnsanların korunması için Avrupa'da bürokrasinin azaltılmasından yana olduğunu vurgulayan Macron, AB'de ortak bir sığınmacı yasasının ve güvenlik politikasının geliştirmesini istedi.
Fransa seçimlerinin Avrupa'da tarihi bir dönemde olunduğunu gösterdiğini anlatan Macron, Avrupa'da artan popülizmden dolayı iki ülkenin daha yakın iş birliği içinde olması, somut sonuç alınması ve yeniden yapılanmaya gidilmesi gerektiğini kaydetti. Macron, askeri tören sırasında Başbakanlığın dışındaki insanların kendisine sevgi gösterisinde bulunmasına ilişkin, "Bu beni etkiledi" dedi.
Macron "Bundan 5 yıl sonra büyük başarılar elde ettiğimiz için daha kalabalık bir muhabir ordusu görmek istiyorum karşımda" ifadelerini kullandı.
MERKEL, MACRON'UN AB İŞÇİLERİNİ KÜRESELLEŞMEDEN KORUMA ÇAĞRISINA DESTEK VERDİ
Merkel, Macron'ın bir 'AB mallarını alın' yasasını kabul ettirmesi halinde bunun açık ve serbest ticaretin altını oyabileceği endişesini taşıyıp taşımadığı sorusuna "Ticari ilişkilerde ben bunu mütekabiliyetin parçası olarak görüyorum. Bu benim çok iyi hayal edebileceğim bir şey" dedi.
Merkel ayrıca Alman hükümetinin çoktan Brüksel'e AB ölçeğindeki stratejik alanlardaki yabancı yatırımlar hakkında koruma istediğini belirtti.
Alman yetkililer Almanya'daki Çinli yatırımların boyutundan endşeli. Zira AB'li yatırımcılar Çin'de katı sınırlandırmalara maruz kalıyor.
Macron daha önce AB'nin ticari politikalarda 'daha az naif' olmasını istediğini açıklamıştı.