Dünya genelinde 150’den fazla ülkeyi etkileyen WanaCrypt0r 2.0 isimli zararlı yazılım kullanılarak gerçekleştirilen siber saldırı, bugün itibarıyla, Asya ve Avrupa’daki az sayıdaki yeni saldırı haberine karşın etkisini kaybetmişe benziyor.
Bu karşın 200 binden fazla insanın mağdur olduğu siber saldırı gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Konuya ilişkin olarak kişisel blog sayfasında bir yazı kaleme alan Microsoft Başkanı Brad Smith, hükümetleri zararlı yazılım kullanmamaları için uyardı.
Son saldırıyı bir ‘uyarı’ olarak niteleyen Smith, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nu (NSA) da Windows’daki bir güvenlik açığını kendi lehine kullanmakla suçladı. NSA’e düzenlenen bir siber saldırı sonrası kurum bilgilerinin suçluların eline geçtiğine dikkat çeken Smith, bu bilgilerin büyük bölümü sayesinde siber saldırıların düzenlendiğini kaydetti.
ABD yönetiminin bu durumu yönetmekteki başarısızlığını tekrarladığını söyleyen Smith, yaşananların ‘ABD ordusuna ait bazı Tomahawk füzelerinin çalınmasıyla’ eş değer olduğunun altını çizdi.
Bu arada cuma günü yaşanan siber saldırının olası etkilerini askeri güvenlik üzerinden açıklayan tek isim Smith değildi. İsrail ordusundan üst düzey bir yetkili de, bu saldırının füze saldırılarından daha tehlikeli olduğunu belirtti.
Jerusalem Post’a konuşan yetkili, “İsrail’in altyapısını felç edecek bir siber saldırının, elektrik santraline düzenlenecek bir füze saldırısından daha büyük bir etkisi olur” dedi. Yetkili, füze ya da bombayla düzenlenecek bir saldırının ‘birkaç saatliğine elektrik kesintisine neden olabileceğini, bunun da durdurulabilecek bir durum olduğunu’ da vurguladı.