Yazılımın kodunda bir 'öldürme anahtarı' (Kullanıcıların internet bağlantısını otomatik olarak engelleyebildiği bir özellik) bulmasıyla bir süreliğine yazılımın yayılmasının durmasını sağladı.
İngiltere'nin güneyinde yaşayan ve ABD merkezli bir siber güvenlik şirketi için çalışan genç adam BBC'ye, "Bu kısmen kazara oldu" dedi.
Olayın ardından Hutchins, İngiliz basınının ilgi odağı haline geldi.
Pizza-loving surfer Marcus Hutchins beat global virus https://t.co/bdnQ5USfAl #security #infosec pic.twitter.com/loTvDnGm0R
— Daniel A. Gallardo (@d_a_gallardo) 14 Mayıs 2017
ÜNİVERSİTE MEZUNU DEĞİL, AİLESİYLE YAŞIYOR
Hutchins, ailesiyle yaşadığını belirtti. İngiliz medyası genç adamdan 'kazara kahraman' diye bahsediyor.
Her ne kadar Hutchins'in keşfi, yazılımın verdiği zararı onarmasa da yazılımın yeni bilgisayarlara yayılmasını bir süreliğine durdurdu.
Marcus Hutchins — an unexpected but very welcome CyberHero surfs the web and the Devon coast now working with GCHQ https://t.co/5WamhW1UqY
— David Laud (@davidlaud) 15 Mayıs 2017
YAZILIMLA İLGİLİ NEYİ, NASIL KEŞFETTİ?
Ancak uzun isimli bu web sitesinin kaydı yoktu. Hutchins, yaklaşık 10 dolara bu web sitesini satın aldı.
Sitenin sahibi olması ona, bilgisayarların bu siteye nereden bağlandığını görmesini sağladı ve bu da yazılımın ne kadar yayıldığına dair fikir verdi. Bunu yaparken istemeden, yazılımın kodunun bir bölümünün harekete geçmesine neden oldu. Bu kod türü, 'öldürme anahtarı' olarak bilinen cinstendi. Bazı siber saldırganlar bunu, bir şeyler kontrollerinden çıktığında yazılımlarının yayılmasını durdurmak için kullanıyor.
Hutchins bunun kazara olduğunu belirtti, ancak bu virüsün yayılmasını bir süreliğine yavaşlattı. Hutchins, "Bunu durdurduk ancak yenisi gelecek. Onlar için kodu değiştirip yeniden başlatmak büyük uğraş değil" dedi.
HÜKÜMETLE ÇALIŞIYOR
Patronları tarafından bu cesurca çabaları için Los Angeles gezisiyle ödüllendirilen Hutchins, kimliğinin deşifre olmasının ardından, hackerların intikam saldırılarına maruz kalabileceğini de vurguladı.
Hutchins, "Gelecekte birileri öç almak isteyebilir. Saniyeler içinde kimliğimi bulabilirler. Nerede yaşadığımız öğrenirlerse, her şeyi yapabilirler" dedi.
Son 3 günde sadece 5 saat uyuduğunu belirten Hutchins, dünya çapında yeni bir kaos dalgasının başlayabileceğini belirterek, "E-postalar konusunda çok endişeli değilim. Tahminen bu fidye yazılımı bir arka kapı bırakıyor ve henüz bizim müdahalemizin o arka kapıyı devre dışı bırakıp bırakmadığını da bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.
'VİRÜSTEN ETKİLENEN HER BİLGİSAYAR TEKRAR ETKİLENEBİLİR'
Birilerin sistemleri tekrar hackleyebileceği uyarısında bulunan genç dahi, şöyle devam etti: "Arka kapının devre dışı kalmadığını varsayarsak, daha önce virüsten etkilenen her bilgisayar tekrar etkilenebilir.
"Dünyayı bu virüsten kurtarmak için günlerini harcarken sadece yemek için bir kez odasından çıkan Hutchins'in ailesinin ise olan bitenden haberi yokmuş. Pizzayı çok sevdiğini ifade eden Hutchins, Çinli bir hackerın fark etmeden aldığı alan adını satın almaya çalıştığını söyleyerek şu uyarıda bulundu: "Virüsü geliştirebilir ve 'öldürme anahtarı'nı kaldırabilirler."