Ülkelerin terör ve çatışma gibi sorunları tek başına çözmekte zorlandığını kaydeden Şi, bu sorunların çözümünde yaşanan başarısızlığın dünya ekonomisini kötü şekilde etkilediğini söyledi.
Şi, Kuşak ve Yol çerçevesinde ortak hareket ederek söz konusu problemlerin çözümünde daha fazla gelişme ve başarı sağlanacağını ve bu şekilde barış, huzur ve ortak kalkınmanın artacağını ifade etti.
Şi, tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasını hedefleyen Kuşak ve Yol inisiyatifinin herhangi bir tarafı dışlamadığını ya da hedef almadığını da belirtti.
Kazan kazan ilkesi çerçevesinde hareket eden projenin kapsayıcı özelliğiyle tüm dünyaya ait olduğunu dile getiren Şi, projenin, iştirak eden ülkeler ile ASEAN, Afrika Birliği, Avrasya Ekonomi Birliği, Avrupa Birliği gibi küresel birlikler arasındaki iş birliğini artıracağını söyledi.
Şi, projenin bu sayede Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne de katkı sağlayacağına işaret etti.
Şi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Kuşak ve Yol Forumu, 130 ülke ve 70 uluslararası kuruluştan bin 500 delegeyi bir araya getirdi.
Türkiye’nin Orta Koridor, Rusya’nın Avrasya Ekonomik Birliğini de içine alan inisiyatif, ulaşım, kargo, altyapı, enerji, iletişim, gümrük, yazılım, ekonomi ve ticaret, endüstriyel üretim, e-ticaret, denizcilik alanlarında iş birliklerini kapsıyor.
Şi, forumun ilk gününde yaptığı açılış konuşmasında, Çin’in projeye 79 milyar dolar mali destek sunacağını açıklamıştı. Forumun açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de konuşma yapmıştı. 4 bin 500’den fazla gazetecinin takip ettiği zirve, bugün Şi’nin düzenleyeceği basın toplantısıyla sona erecek.