Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, yeni anayasayla ilgili çalışmaların devam ettiğini, 6 ay içerisinde 3 aşamalı olarak hayata geçeceğini söyledi. Karatepe, cumhurbaşkanlığı yardımcılığı için 1 veya 2 sayısı üzerinde tereddüt ettikten sonra bunun kararını Cumhurbaşkanına bıraktıklarını belirterek, "Tahminim 1-3 arasında değişecektir" dedi.
"Bakanlıkların sayısı belirlenecek. Ayrıca, cumhurbaşkanı da yardımcılarının sayı ve görevlerini belirleyecek. Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı için sayıyı '1' mi yazalım, '2' mi yazalım diye tereddüt geçirdik. Sonra 'Bunu Cumhurbaşkanı tayin etsin' dedik. Bunun anlamı şu; 1, 2 bilemediniz en fazla 3'tür, benim tahminim. Bunun rasyonalitesi var. Bugün Başbakanların istedikleri kadar yardımcı tayin etme yetkisi var. Ama etmiyorlar gördüğünüz gibi. Onun makul bir sayısı var. Hatta bir parti genel başkanı isterse kendisine 20 yardımcı seçebilir. Ama seçmiyor, makul bir sayıda tutuyor. Tabii bunu cumhurbaşkanı olacaklar belirleyecek. Ama tahminim, 1-3 arasında değişecektir. Yardımcı sayısında abartı olmayacaktır."
BAKANLIKLARIN SAYISI NASIL OLACAK?
'CUMHURBAŞKANI KARARNAME İLE YEREL YÖNETİMLERİ DÜZENLEYEMEZ'
Karatepe, 'Kuvvetler ayrılığı ilkesi'nin TBMM'deki kendi çalışmasını düzenlediğini, başkanın da kendi alanını düzenlediğini ifade ederken, "Cumhurbaşkanının, kararnameyle yerel yönetimleri düzenleme yetkisi yoktur. Yani belediye başkanları, muhtar, köyleri, yerel yönetimleri, İl Özel İdareleri de dahil buna, bunların hiçbiriyle ilgili Cumhurbaşkanının kararname çıkararak düzenleme yetkisi yok. Yani muhtarlar, belediye başkanları, İl Genel Meclisi üyeleri hepsi görevlerini yapacak" dedi.
Karatepe Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık birleştiği için bu iki yetki ve sorumluluğun üst üste gelmesiyle ortaya çıkan durumun, Cumhurbaşkanlığı'nca yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.
'YENİ ANAYASA, ŞİMDİKİNE GÖRE 21 MADDE DAHA AZ OLACAK'
Karatepe anayasa değişikliği referandumu ile 18 maddede değişiklik öngördüğü halde bunun diğer teferruatları da içerdiğini, anayasanın 15 maddesi değiştirildiği için eski anayasanın 21 maddesinin de hükümsüz hale geleceğini hatırlatarak şöyle devam etti:
'KOMİSYONLARIN BİÇİMLERİ DEĞİŞECEK'
"Komisyonların biçimi, çalışma usulleri değişecek. Milletvekilleri kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na verecekler, Meclis Başkanlığı da bu teklifleri ilgili komisyonlara havale edecek, ilgili komisyonlarda görüşülüp geliştirilecek ama, önceki sistemde, teklifler ilgili bakanlıklarda bürokratlar tarafından çok iyi geliştirilip, rafine edilip düzenlenerek Meclis'e gönderildiği için Meclis'te fazla değişiklik yapılmıyordu. Ancak şimdi öyle olmayacak. Milletvekilleri kanun teklifi verecekleri için bu metinlerin geldiği yerlerin ilişkileri, bu metinlerin yürürlüğe girmesi için tesir edecek diğer mevzuatların durumları çok önemli. Meclis bugünkü iç yapısıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi geldiğinde çalışamaz. En azından Meclis iç tüzüğünü baştan sona değiştirmeleri, buna uygun hale getirmeleri gerekiyor."
'GRUPLAR SADECE PARTİ İSMİYLE ANILACAK'
Prof.Dr. Karatepe sözlerinin son bölümünde yeni sistemde yasaların daha çabuk çıkacağına inandığını, iktidar partisi grubunun artık hükümeti tutma görevi bulunmadığını iktidar partisi grubu, muhalefet, ana muhalefet grubu diye bir tabir olmayacağını kaydederek, "Gruplar, sadece parti isimleriyle anılacak; AK Parti Grubu, CHP Grubu, MHP Grubu gibi" dedi.