İspanya Ulusal Araştırma Konseyi (CSIC), daha önce varlığı yalnızca ikonalardaki tasvirlerden bilinen mezar bahçelerinin somut bir örneğinin ilk kez Mısır'daki kazılarda gün ışığına çıkarıldığını açıkladı.
12. HANEDAN DÖNEMİNE AİT
Kaya içine oyulmuş bir mezarın girişinde yer alan üç metreye iki metrelik bahçenin 30 santimetrekarelik kafesli bölmelerden oluştuğu, her bir bölmeye mezarda yatacak kişinin vasiyeti üzerine, sembolik anlamı olan ağaç ve bitkiler ekildiği kaydedildi.
4,000-year-old funerary garden discovered on the Dra Abu el-Naga hill in Luxor #archaeology #archaeologynews https://t.co/5xKKqPgVGL pic.twitter.com/54r5EAAMoN
— HeritageDaily (@HeritageDaily) 5 Mayıs 2017
'BULGULAR BİZE YALNIZCA DİNİ İNANÇLARLA İLGİLİ BİLGİ VERMEYECEK'
Eski Mısır uygarlığında mezar ve kabristanların hayatı ve ölümü anlamlandırmanın aracı olduğunu kaydeden Galan, "Buradaki bulgular bize yalnızca dini inanç ve pratiklerle ilişkin bilgi vermekle kalmayacak. Aynı zamanda gündelik yaşam, fiziksel çevre ve hatta iklime dair detayları keşfetmemize de olanak sağlayacak" ifadelerini kullandı.
Ancient Funerary Garden Discovered in Egypt for First Time https://t.co/nVREChJDcI pic.twitter.com/UFzNlRucRj
— Live Science (@LiveScience) 8 Mayıs 2017
Mezar bahçesinin yanı sıra kaya mezarına bitişik küçük bir kerpiç dua bölmesi de gün ışığına çıkarıldı. Söz konusu ilavenin tarih olarak daha sonraya, M.Ö. yaklaşık 1.800'lü yıllara denk gelen 13. Hanedan dönemine ait olduğu belirtildi.