Başkent Caracas'ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında binlerce kişiye hitap eden Maduro sıradan vatandaşlardan oluşacak yeni yasama organının Ulusal Meclis'in yerini alacağını söyledi.
'İÇ SAVAŞ İSTEMİYORUM'
Maduro konuşmasında, yeni meclisin oluşturulması ile ülkedeki siyasi krizin son bulacağını, böylece muhaliflerin ülkeyi tehdit etmelerinin önüne geçileceğini söyledi.
Maduro 500 kişilik meclisin sadece yarısının ya da daha azının seçilebileceğini ve siyasi partilerin katılım sağlamayacağını da belirtti.
MUHALİF LİDER CAPRİLES'DEN MADURO'NUN ÇAĞRISINA RET
Çarşamba günü için 'dev bir eylem' planlayan muhalif lider, Twitter'dan da halka sokaklara inme çağrısı yaptı.
Capriles mesajında "Herkes sokağa! Bu deliliğe karşı çıkmalısınız" diye yazdı.
Frente al fraude constitucional de constituyente que acaba de anunciar el dictador,Pueblo a la calle y a desobedecer semejante locura!
— Henrique Capriles R. (@hcapriles) 1 Mayıs 2017
'VENEZÜELLA TARİHİNİN EN CİDDİ DARBESİ'
Muhalefetin kontrolündeki Venezüella Meclisi'nin Başkanı Julio Borges de Maduro'nun meclis ve anayasa teklifinin demokrasiye vurulmuş en büyük darbe olduğunu söyledi.
Borges, "Dramatize etmeden ve abartmadan söylüyorum, bu, Venezüella tarihinin en ciddi darbesi. Nicolas Maduro demokrasiyi dağıtıyor, cumhuriyeti dağıtıyor. Bunun sonucu olarak bu ulusal meclisin milletvekilleri ve halk ayaklanma çağrısı yapıyor. Maduro'nun önerdiği şey Venezüella'nın bir daha asla doğrudan, özgür ve demokratik seçim yapamamasıdır" dedi.
Venezüella'da Maduro'nun destekçileri ve karşıtları yaklaşık bir aydır karşılıklı gösteriler düzenliyor.
Polis ve göstericiler arasında çıkan çatışmalarda resmi rakamlara göre 30'a yakın kişi hayatını kaybetti.
MECLİS MADURO'NUN İSTİFASINI İSTEMİŞTİ
Venezuela halen dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ülkelerden. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre ülkede bu yıl enflasyon yüzde 720'yi bulabilir.
Maduro ise dünden geçerli olmak üzere ülkede asgari ücretin yüzde 60 artırılması için talimat vermişti.
Daha önce Papa Francis, Venezuela'da taraflar arasında arabuluculuk yapmayı önermiş ancak muhalifler bu teklifi reddetmişti.
Muhalifler Maduro'yu ülkede 'diktatörlük kurmakla' suçluyor, ekonomik krizin sorumlusunun da hükümet olduğunu vurguluyor.