Muhalefet, kararın, diktatörlüğe giden yolda dönüşü olmayan bir noktaya gelindiğini gösterdiğini savunmuş, başkent Caracas'ta halk, sokaklara dökülerek kararı protesto etmişti.
En Plaza Brion, Chacaito, about 500 protesters gather. All opposition marches are set to culminate here. #Caracas pic.twitter.com/APBmdcVAAD
— Reagan Des Vignes (@Reagan_teleSUR) April 1, 2017
Ülkede artan siyasi gerginlik sonrasında Devlet Başkanı Nicolas Maduro devreye girdi. Maduro başkanlığında toplanan Ulusal Savunma Konseyi'nden yapılan açıklamada, mahkemeden Kongre'nin yetkilerini elinden alma ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırma kararlarının gözden geçirilmesi istendi.
'YASAMA DARBESİ'
Bölge ülkeleri ve örgütlerinin de büyük tepkisini çeken kararı, Amerikan Devletleri Örgütü Genel Sekreteri Luis Almagro 'yasama darbesi' olarak nitelemişti. Peru, Şili, Kolombiya karara tepki olarak Caracas büyükelçilerini geri çağırmıştı.
Görev süresi 2019'da dolacak olan Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde iktidara gelmişti. 2015'teki seçimde muhalif Demokratik Birlik Masası (MUD) koalisyonu, 17 yıl aradan sonra ilk kez parlamentoda çoğunluğa ulaşmıştı. Yüksek Mahkeme, 2015'teki seçimden bu yana Kongreye karşı Maduro'nun lehinde kararlar almasıyla biliniyor.