Sözcü'nün aktardığına göre, 'AK Parti'de temizlik' tartışmasını köşesine taşıyan yazarlardan bazıları şunları kaleme aldı:
'REFERANDUMDAN KIL PAYI 'EVET' ÇIKMASI İÇ MUHASEBEYİ ZORUNLU KILDI'
Mehmet Ocaktan (Karar):
Ancak AK Parti'nin 2011 sonrasında topluma yansıyan görüntüsünde, özellikle ‘ortak akıl' noktasında bir takım tereddütler yaşandığı gibi bir algı oluşmaya başladı. 15 Nisan referandumunun ortaya çıkardığı siyasi fotoğraf, AK Parti'deki bu ‘ortak akıl' tartışmasını biraz daha güncel hale getirmiş bulunuyor.
Daha da somut olarak ifade etmek gerekirse, ortak aklın çok da sağlıklı işlemediği AK Parti'de şimdi bir ‘temizlik' harekatından söz ediliyor. Hiç kuşkusuz referandumdan kıl payı ‘Evet' çıkması, çok doğal olarak bir iç muhasebeyi zorunlu hale getirmiştir. Ama eğer bir temizlikten söz ediliyorsa, o zaman farklı bir algı mekanizması işliyor demektir."
'AK PARTİ ADINA TEMİZLİĞE SOYUNANLARIN GENLERİNDEKİ FETÖ YAZILIMI'
Bundan sonraki sürçte AK Parti'nin kendi iç mekanizması nasıl işler bilemem ama, durumdan vazife çıkararak AK Parti adına temizlik işine soyunanların genlerindeki ‘FETÖ yazılımı'yla hareket ettikleri muhakkak. Çünkü tıpkı FETÖ'cülerin yaptığı gibi, başından itibaren AK Parti'nin misyonuna ortak olmuş, Tayyip Erdoğan'la birlikte elini taşın altına koymuş ne kadar isim varsa hemen hepsini itibarsızlaştırmak için planlı bir karalama kampanyası yürütüyorlar. Bu konuda ilk hedefe oturttukları isimler ise (Eski Cumhurbaşkanı) Abdullah Gül ve (Eski Başbakan) Ahmet Davutoğlu."
'YENİ YÖNETİM SİSTEMİNE GEÇİLDİĞİNİ İDRAK EDEMEYEN PARTİLİLER VAR'
Haşmet Babaoğlu (Sabah):
"16 Nisan'da yepyeni bir çağ açıldı Türkiye için…
Milat.
Bir doğum yani.
Ancak unutmamak gerekir ki, bu çocuk gerçek karakterine 2019 genel seçimleriyle kavuşacak. O halde herkes için yeni bir vizyon ve taze bir enerjiye ihtiyaç var.
Fakat AK Parti kadroları eğer vizyonunu ve enerjisini yenilemeye yanaşmayacaksa…
Yeni döneme 'bugüne kadar böyle getirdik, bugünden sonrası da aynen devam' mantığıyla yaklaşacaklarsa…
İşte o olmaz!
Bire bir konuşmalarda…
Yeni anayasanın referandumdan zaferle çıktığını; yeni bir yönetim sistemine geçildiğini henüz tam idrak edemediğini düşündüğüm partililerle karşılaşıyor ve şaşırıyorum.
Şimdilik bu kadar söyleyeyim, anlayın!
'EKONOMİ YÖNETİMİNDE YENİDEN YAPILANMA BEKLENEBİLİR'
Okan Müderrisoğlu (Sabah):
"Referandum sonuçlandı, şimdi ileriye bakma zamanı. Piyasalarda, ekonomi ile ilgili önceliklerin neler olacağı merak konusu. Merakı gidermek için söyleyeyim: Ekonomi yönetiminde yeniden yapılanma beklenebilir."
'KAZIN AYAĞININ ÖYLE OLMADIĞINI GÖRDÜK'
Şeref Oğuz (Sabah):
"Önce 250 milyarlık can suyu müjdesi verildi. Sonra faizi devletten dendi. Herkes başvursun istendi. KOBİ'ler sevindi. Neticede piyasa canlanacak, borcu harcı olan KOBİ soluklanacak, işlerini yoluna koymakla kalmayıp üretime 'kaldığı yerden' devam edecekti. Fakat kazın ayağının böyle olmadığını gördük. İzleyen süreçte KOBİ'lere atlatılan hendekleri sıralayalım;
1. Bu krediyi Başbakan'ın cebinden verecek hali yok. Neticede kamunun bu işler için tasarlanmış KOSGEB'i var. Ancak buna hazır olmayan KOSGEB'in bilgisayarları kilitlendi, sitesine girilemedi.
3. Yetmedi; 50 bin liralık can suyu, aniden 20 bin liraya iniverdi.
4. Bu kadarına da eyvallah diyen KOBİ'ler, onayı cebine koyup soluğu bankada aldılar. Fakat bankaların bu işten haberi olmadığı ortaya çıktı. Zira KOSGEB, Başbakan'ın sözünüyerde bırakırcasına süreci yönetmek yerine, 'ben onayladım, git bankayla anlaş ' dedi.
5. Bankaya giden KOBİ'ye 'Borcun var, ipoteğin yok, sicilin kötü' dendi. Oysa sicil affı yanı sıra Kredi Garanti Fonu, KOBİ batsa da kefil olacağı garantisini vermişti.
6. Derken bu garantinin '2'nci sınıf olduğu' ortaya çıktı. Bunu düzelttiler ve artık bankaların bahaneleri giderildi. İş 20 bin liralık can suyunu ödemeye gelince başka birtezgâh devreye girdi.
7. 250 milyar liradan 6 milyara küçülen kredi hacmine 1 milyarlık faiz desteği geldi ama bankalar, KOBİ'leri 'yolmadan bırakmam' düsturuyla köşeye sıkıştırdı. Bilinen kredi masrafları (dosya parası, ekspertiz vs.) dışında 'zorunlu özel hayat sigortası' talep ettiler.
Neticede 20 bin liralık krediden 2 bin lirası özel hayat sigortası için kesildi, diğer kalemlerle birlikte kesintiler 4 bin lirayı buldu. 50 bin liralık can suyu fiilen 16 bin liraya iniverdi ve 6 aydır gündemimizdeki can suyu macerası, KOBİ'lerin yolunmasıylanoktalandı."
'HANGİ ARA BU KADAR ÇAMURA BATTIN ASUMAN'
Salih Tuna (Yeni Şafak):
"Hangi ara bu kadar çamura battın Asuman.
Bu muhteremler ilkin geçmişlerindeki bu çığlıktan korktular, sonra inkâr ettiler.
Oysa dünyevi bir başarı 'yakalansaydı', omuzlarına basarak yükseldikleri bu insanlara yer vermemek için, verdikleri 'emekleri' yarıştıracaklardı.
Altın buzağının önünde öyle apışıp kaldılar ki, başlarında kırk tane Harun dursa mâsivâdan dönmezler.
Bunlara sonradan ne idüğü belirsizler, fırıldaklar, entegristler, tekfirciler, mürailer, velhasıl, müfteriler eklendi.
Üstadımız Necip Fazıl bir defasında, 'Biz hohlaya hohlaya buz dağlarını erittik; şimdi ortalık çamurdan geçilmiyor' demişti.
'KİM TASFİYE EDECEKMİŞ İSLAMCILARI, ERDOĞAN MI?'
"Kim tasfiye edecekmiş 'İslâmcıları?'
Kim?
Recep Tayyip Erdoğan mı?
Şimdiye değin envaiçeşit iftira, suikast, muhtıra, darbe girişimi ve kişilik katline maruz bırakıldı, ama, kimsenin aklına ona böyle alçakça bühtan etmek gelmedi.
Hangi ara bu kadar kurnaz oldunuz?
Tuluatınız bitti pek sayın muhteremler! Çamura yatmakla 'sinsiliğinizi' artık gizleyemezsiniz.
Ah, nerdeyse unutuyorduk; işte buyurun, kompleksiniz ve şurada duruyor 'bibliyografyanız.' Projelerinizle birlikte onları da alın ve gidin."