Yunanistan'ın hedeflenenin çok üzerinde gelen faiz dışı bütçe fazlasının önemine değinen Çipras, "Eğer bu rakamı tutturamasaydık şu an (IMF Direktörü) Lagarde ile (Alman Maliye Bakanı) Schauble arasında pinpon topuna dönecektik" ifadelerini kullandı.
'GECİKMENİN NEDENİ FİKİR AYRILIKLARI'
Çipras, müzakerelerde aylardır devam eden gecikmenin ise kreditörler arasındaki fikir ayrılıklarından kaynaklandığını savunarak, hükümetin elinden gelen çabayı gösterdiğini kaydetti.
Kreditörler ile üzerinde uzlaşılan kemer sıkma önlemlerinin hükümet tarafından meclisten geçirileceğini bildiren Çipras, "Bu önlemleri, borç hafifletmeye ilişkin bir anlaşmayı elde etmek için yasalaştıracağız. Eğer borç konusunda bir çözüme varamazsak, bu önlemler uygulanmayacak" ifadelerini kullandı.
'ÖNLEMLER SEVİNDİRİCİ DEĞİL AMA…'
Çipras, hükümet tarafından kabul edilen kemer sıkma önlemlerinin sevindirici olmadığına işaret ederek, Yunan halkının şimdiye kadarki fedakarlıklarının boşa gitmemesi için çabaladıklarını vurguladı.
Euro Grubu'nun 7 Nisan'daki toplantısında, taraflar uzun süren görüşmeler sonunda çerçeve anlaşma sağlamıştı. Buna göre, Yunanistan 2019 ve 2020'de emeklilik maaşları ve vergi muafiyeti tavan sınırını düşürerek ek kemer sıkma önlemleri almayı kabul etmişti.
KAMU BORCUNUN HAFİFLETİLMESİNDE ANLAŞMA YOK
Yunan tarafının talep ettiği orta vadede ülkenin 315 milyar euro'yu bulan kamu borcunun hafifletilmesi konusunda ise bir anlaşma sağlanabilmiş değil. Bu konuda, özellikle IMF ve Almanya arasında fikir ayrılığı mevcut.
Yunanistan'ın temmuz ayında kreditörlere 7 milyar euro'luk geri ödemesi bulunuyor.