‘Türkiye ile Yunanistan Arasındaki Ticari ve Ekonomik İlişkiler: Diasporanın rolü ve bölgelerarası işbirliği' konulu yuvarlak masa toplantısında konuşma yapan Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı Yunanistan Temsilcisi İrina Sankova, iki ülke arasındaki ilişkilerin pragmatizm ve güven üzerine kurulu olduğunu söyledi.
Sankova, "Birçok dostumuz, Yunanistan'ın da AB yaptırımlarına katıldığına içten üzüldü. Şu anki durumdan çıkış arayıp, ticari ilişkilerimizi geliştirmenin yollarını bulmalıyız" ifadelerini kullandı.
'BİRLİKLER OLUŞTURACAĞIZ'
Yunanistan'daki Rus işadamlarının aktif bir şekilde işbirliğine davet edilmesi çağrısında bulunan Sankova, "Büyükelçiliğimizin ticaret ve ekonomi departmanı ihracatçılara gerekli yardımları ve bilgileri sağlamaya hazır" diye konuştu.
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Aleksandr Kopnin, "Yurtdışındaki yurttaşlarımızla birlikte Rusça konuşan, ihracatı geliştirmeye yönelik çalışan işadamlarının arasında birlikler oluşturmaya çalışacağız" dedi.
‘RUSYA PAZARINDA REKABETİN ŞEKLİ DEĞİŞİYOR'
Trakya Üniversitesi'nin ekonomi uzmanlarından Profesör Dionisis Hyonis, Yunanistan'ın siyasi ortaklarından tecrit olamayacağına dikkat çekerek, ülkesinin bir AB üyesi olarak Rusya ile işbirliğini sınırlayan birçok taahhüdünün bulunduğunu söyledi. Yunanistan'ın AB ile Rusya arasında kopan ilişkileri aşamaz durumda olduğunu, ancak iki ülkenin enerji ve turizm alanında işbirliği yapabileceklerini aktardı.
Rusya'nın ekonomisinde Batı'nın uyguladığı ambargo sonrasında değişiklikler olduğunu, önce Yunanistan'dan alınan ürünlerin yerine şimdi Rusya'nın güney bölgelerinde yetiştirilen ürünlerin kullanıldığın öne süren Hyonis, Rusya yönetiminin ambargoyu kullanarak, kendi ürünlerini oluşturduklarının altını çizdi.
‘YAPTIRIMLAR İÇİN AB'YE TEŞEKÜR EDERİZ'
Soçi Belediye Başkanı Danışmanı Andrey Kovalev, Yunanlı işadamlarına Rusya'nın güneyindeki Krasnodar bölgesinin ekonomi potansiyeli ile ilgili yaptığı sunumda, Avrupa'nın uyguladığı yaptırımların Rusya'nın bölgelerinin ekonomik gelişmesine ivme kazandırdığını anlattı.
Daha önce Rusya'nın Yunanistan, Türkiye ve Mısır'dan ithal ettiği birçok sebze ve meyvenin şimdi yerli şartlarda üretildiğine dikkat çeken Kovalev, bu ürünlerin Rusya'nın ihtiyaçlarını karşıladığını ve hatta yurtdışına ihraç edildiğini aktardı.
Sputnik'e konuşan Kovalev, "Prensip olarak kendimize yetecek durumdayız ve ihtiyaç duyduğumuz ürünleri sağlayabiliyoruz. Rusya yönetiminin de sürekli olarak ifade ettiği gibi Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, bizi yıkmak yerine ekonomimizin gelişmesine yardım etti. Yaptırımlar için AB'ye teşekkürler, diyebiliriz" ifadelerini kullandı.