Karadağ iktidarının Rusya’ya yönelik olumsuz tavrı uzun zamandır devam ediyor. Bu sürecin doruk noktasına, Karadağ parlamentosunun NATO anlaşmasını oylayacağı 28 Nisan’da ulaşılması bekleniyor.
Rus yetkilinin bu iki ifadesi, yeni Karadağ’ın Rusya’yla ilişkilerinin genel görünümünü anlamak için yeterli. Sadece ciddi siyasi uzmanlar için değil sıradan vatandaş için de yeterli.
Rusya, Zaharova’nın bu açıklamasıyla, Karadağ’da Rus vatandaşlarına karşı provokasyonların olabileceği, Rus vatandaşların şüpheli suçlamalardan gözaltına alınıp üçüncü ülkelere teslim edilebileceği uyarısında bulundu.
Rusya’nın eski müttefiki ve bir zamanlar ‘Sırp Spartası’ olarak bilinen Karadağ’ın NATO’ya üye olması ve böylelikle ittifakın hayatta olmasının sembolü haline gelmesi Batı için çok önemli. Bu üyelik, Balkanların ABD’nin çizmesi altında olduğu yönünde Moskova’ya verilen bir sinyal.
Moskova, NATO’nun Avrupa’daki kilit noktaların nerde bulunduğunu çok iyi biliyor ve Karadağ bu listede yok. Bu yüzden Moskova’nın tedbirler alacağı ve Karadağ’a saldırmak için özel birlikler kuracağını düşünmek komik olurdu.
Ama bu, Kremlin’in boş duracağı ve Karadağ’ın verdiği kararın sonucunu üzerinde hissetmeyeceği anlamına gelmez.
Bu noktada önemli olan, Karadağ halkının daha ne kadar bu bencil kararların kurbanı olacak?