Deutsche Welle'nin haberine göre Jagland, Strasbourg'da yaptığı açıklamada hiçbir uluslararası kuruluşun herhangi bir ülkede bir referandumu geçersiz sayma imkanının bulunmadığını belirtip, "Ancak Türk Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) manipülasyon iddialarına rağmen referandumu iptal etmeme kararına karşı AİHM'e başvurulması düşünülebilir" diye konuştu.
Jagland, şimdiye kadar bir halk oylamasıyla ilgili bir yargı kararı bulunmadığını da belirtti.
BOZDAĞ: REFERANDUM AİHM YETKİSİ DIŞINDADIR
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise CHP'nin referandum sonucunun iptali konusunu Anayasa Mahkemesi (AYM) ve AİHM'e götürme planıyla ilgili olarak "Benim kanaatim çok açık. CHP'nin AYM'ye başvurma hakkı yok… YSK'nın kararı doğrudur, referandum AİHM yetkisi dışındadır" açıklamasında bulunmuştu.
FEYZİOĞLU: AYM'NİN KONUYU GÜNDEMİNE ALMASI GEREKİR
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu da olası AYM süreciyle ilgili DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, YSK kararlarının nihai karar olduğunu, ancak Anayasa Mahkemesi'nin AİHM'yi esas alarak genel seçimle ilgili usulsüzlükleri gündemine alma yolunu izleyebileceğini belirtmişti.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyi'ne bağlı seçim gözlemcileri, 16 Nisan referandumu sonrasında açıkladıkları ön raporda referandumun uluslararası standartları karşılamadığını açıklamışlardı.
JAGLAND: İDAM CEZASI KONSEY ÜYELİĞİNİ BİTİRİR
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Avrupa'nın Türkiye'de olabilecek en kötüsünü engellemeye odaklanması gerektiğini belirterek, "İdam cezasının geri getirilmesi olabilecek en uç popülist adım olur" uyarısında bulundu.
Jagland, idamın yeniden yürürlüğe sokulmasının Türkiye'nin 1950 yılından bu yana süren Avrupa Konseyi üyeliği ile bağdaşmayacağını vurgulayarak, "Bu konuda taviz verilemez. Aksi takdirde bu, Avrupa kıtasının batışı anlamına gelir" diye konuştu.