Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’deki referandum sonucunun ekonomik reformlar için zemin oluşturabileceğini açıkladı.
Fitch’ten yapılan açıklamada, “Anayasa referandumu, ülkenin kredi görünümünü olumsuz etkileyen siyasi değişimin bir parçası oldu ancak aynı zamanda pozitif ekonomik reformlarda canlanma yaşanmasını sağlayabilir” ifadesine yer verildi.
Turkey Referendum May Make Space for Economic Reform #Fitchwire https://t.co/9XQHzdrGBn pic.twitter.com/tClsjiJMud
— Fitch Ratings (@FitchRatings) April 18, 2017
'YAKINDA SEÇİM OLMAMASI EKONOMİYE DÖNÜŞÜ SAĞLAYABİLİR'
“Referandum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uzun süredir devam eden başkanlık yetkilerinin artırılması yönündeki hedefini gerçekleştirmesiyle uzayan politik döngünün tamamlanmasını sağlayabilir. 2019 yılının sonlarına kadar yeni bir cumhurbaşkanlığı ya da parlamento seçimi gerekliliği yok. Bu zaman dilimi, ekonominin yeniden AK Parti’nin politika gündemine dönmesine olanak sağlamalı” ifadelerine yer verildi.
'EKONOMİ POLİTİKASININ ÇOK KÜÇÜK BİR KISMI UYGULANDI'
'İSTİKRARLI VE SAĞLAM BÜYÜME, NOT AÇISINDAN ÖNEMLİ'
Açıklamada, “Yapısal eksikliklerin giderilmesine ve dış hassasiyetlerin azaltılmasına yönelik reformların uygulanması reytingler için pozitif unsur oluşturur. Kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranının bozulması, kamu finansmanı ve dış finansmanın zayıflaması ya da dış finansman hassasiyetlerinin artması reyting için negatif unsur oluşturur” yorumunda bulunuldu.
Açıklamada ayrıca Türkiye’nin kredi notu ve not görümünün 21 Temmuz tarihinde değerlendirilmesinin planlandığına vurgu yapıldı.