Bu hafta Türkiye'de piyasalar iki önemli konuyu yakından takip etti.
Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden "BBB-" olan kredi notunu "BB+" seviyesine düşürürken, not görünümünü "durağan" olarak belirledi.
Kuruluş gerekçesinde; "Kredi notunun düşürülmesi siyaset ve güvenlik konularının ekonomik performansı ve kurumsal bağımsızlığı baltalamasını yansıtıyor" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Merkez Bankası yılın ilk enflasyon raporunu kamuoyu ile paylaştı.
2017 sonu sonu enflasyon tahmini yüzde 6.5'ten yüzde 8'e yükseltildi. Enflasyon öngörüsü 2018 için yüzde 6, 2019 için ise yüzde 5 olarak belirlendi.
'NOT İNDİRİMİYLE PİYASALARDAKİ BELİRSİZLİK ORTADAN KALKTI'
Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Türkiye ekonomisinin yönünde belirleyici bu iki başlığı RS FM'de değerlendirdi.
'Ekonomi Raporu'na konuk olan Erkan, Fitch 19 Ağustos'taki değerlendirmesinde Türkiye'nin not görünümünü durağandan negatife indirdiğini hatırlatarak, bu sürecin ardından Türkiye'deki ekonomik tabloyu özetledi.
"O tarihten bugüne kadar olan ekonomik hikayeye baktığımız zaman, o zamanlarda 2.92 olan dolar/TL kuru, şimdi neredeyse bir lira üzerinde. Ekonomik büyümenin yavaşlaması, enflasyonun yükselmesi, jeopolitik risklerin ve siyasi belirsizliklerin artması yine bizim olumsuz ekonomik hikayemiz olarak öne çıktı."
Analist Enver Erkan, not indiriminin daha önceden piyasalarda fiyatlandığı için sert dalgalanmalara yol açmadığına dikkat çekti. Not indiriminden sonra doların gerilediğini ve Borsa İstanbul'un yükselişte olduğunun altını çizerek bu pozitif tepkiyi, 'belirsizliğin ortadan kalkması' olarak tanımladı.
'DERECELENDİRME KURULUŞLARI ELEŞTİRİLERİNDE HAKSIZ DEĞİL'
"Kredi derecelendirme kuruluşlarını her ne kadar not aksiyonları açısından eleştiriyor olsak da bir anlamda not indirimine dayanak oluşturan sebeplerin çokta içinin boş olduğunu söyleyemeyiz. Bunlar genel olarak haklı eleştiriler. Türkiye'nin de bu eleştirileri dikkate alması ve kendi ekonomik hikayesini yaratarak en iyi cevabı vermesi gerekiyor."
'GÜVENLİK VE SİYASET EKONOMİK HİKAYEDE ETKİLİ'
Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, hem içeride hem dışarıda güvenlik riskleri olduğuna dikkat çekti; süregelen sınırötesi operasyon ve olağanüstü halin rahatsız edici ve iktisadi büyüme üzerinde baskı oluşturan unsurlar olduğunu söyledi.
"Bir defa en önemlisi terörizm riskleri içeride turizm sektörü başta olmak üzere belli başlı sektörleri vuruyor. Siyasi tarafta bir dengelenme sağlanabilir, özellikle referandum sürecinden sonra. Ancak güvenlik riskleri hala büyük bir risk olarak karşımızda. Bir de elbette Türk ekonomisinin kronik sorunlarına ilişkin eleştiriler var. Bunlar da bildiğimiz üzere yüksek enflasyon ve yüksel cari açık olarak karşımıza çıkıyor. Orta vadeli yüzde 5 enflasyon hedefimiz var, çok ulaşılabilir görülmüyor. Bu taraflarda kalıcı, sürdürülebilir iyileşmeyi sağlayıcı yapısal reformların bir an önce hayata geçirilmesi gündemde ilk sırada yer almalı."
'ENFLASYON ÇİFT HANELERE YÜKSELECEK'
Analist Enver Erkan, Merkez Bankası'nın 2017 için enflasyon tahminini yukarı yönlü revize etmesini de değerlendirdi.
"Yılın ilk birkaç ayında enflasyon çift haneli rakamları görecek" diyen Erkan, Merkez Bankası'nın da son ekonomik gelişmelere bağlı olarak tahminini yükselttiğini kaydetti. Enver Erkan, yüzde 8'e çıkarılan tahminin piyasa beklentileriyle karşılaştırıldığında 'makul' bir revizyon olduğunu ifade ederken, 2018-2019 beklentilerinin ise rasyonel olmadığını söyledi.
'MERKEZ BANKASI MEVCUT DURUŞUNU KORUYAMAYABİLİR'
Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Merkez Bankası'nın para politikasına ilişkin de tespitlerde bulundu.
Başkan Murat Çetinkaya'nın 'gerekirse ilave sıkılaşmaya gideriz' dediğini ancak çokta net bir sıkılaştırma mesajı vermediğini hatırlatan Enver Erkan, sözlerine şöyle devam etti:
"Mart-Kasım döneminde yapılan 250 baz puanlık bir fiaz indirimi var. Kasımdan sonra da 100 baz puanlık kısmı geri alındı. Yani bir anlamda sadeleşme patikasından çıkan geriye dönüş sergileyen bir Merkez Bankası var. Yüksek ihtimalle Merkez Bankası şu anda hareket alanını genişleterek geçici bir sıkılaştırma modunda. Enflasyon eğer ki çift haneye çıkarsa, bu durum Merkez Bankası'nın mevcut duruşunda kalmasını zorlaştırabilir, ilave faiz artırımlarını gerektirebilir. Bu noktada da Merkez, gerektiğinde faiz artırımı yapmaktan çekinmeyecek bir duruş sergilemeli."