90 BİN SİVİL GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDI
Rakka operasyonunun başlamasından bu yana 90 bine yakın sivil kentten ve köylerinden göç ederken, çatışmaların Rakka kent merkezi yakınlarında yoğunlaşmasıyla sivil göçlerinde artış kaydedildi.
'3 GÜNDE 8 BİN SİVİL DSG'YE SIĞINDI'
'KAÇANLARA ATEŞ EDİLİYOR'
IŞİD'in sivil insanları canlı kalkan olarak kullandığına dikkat çeken Yunus, "IŞİD nerede varsa orada sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor. IŞİD Menbiç'te Şedadi'de ve çok yerde sivil insanları canlı kalkan olarak kullanıyordu. IŞİD şimdi de Rakka'dan insanların kaçmasına izin vermiyor kaçanlara ise ateş ediyor. Siviller buldukları ilk fırsatta IŞİD'den kaçıyor" dedi. Öte yandan IŞİD militanlarının sivil görünümüne bürünerek, DSG güçlerinin yanına yaklaşıp intihar saldırısı düzenledikleri kaydedildi.
Rakka, Suriye'de 2011'de savaşın başlamasından iki yıl sonra, 4 Mart 2013'te muhaliflerin ve El Nusra'nın eline geçen ilk şehir oldu. IŞİD de Ocak 2014'te kenti muhaliflerin ve El Nusra'nın elinden aldı.
RAKKA'NIN STRATEJİK ÖNEMİ
Rakka, Fırat nehri üzerine kurulu. Tarım açısından önemli bir alan. Rakka'daki Tabka Barajı, hem Rakka'nın hem de Halep'in elektrik ve su ihtiyacını karşılıyordu. Rakka aynı zamanda, bölgedeki önemli noktalar arasında ulaşımı sağlayan birçok yolun da kesişim alanı. Irak'a yakın olması nedeniyle Rakka, IŞİD güçlerinin Irak ve Suriye arasında ulaşım sağlamasını da kolaylaştırıyor.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.