Amerkan SpaceX şirketinin Falcon 9 roketlerinden birinin bir parçasını ikinci kez başarıyla kullanmasının ardından gözler, ABD’nin en yakın rakipleri olan Rusya ve Çin’e çevrildi.
More photos from today’s Falcon 9 launch and first stage landing → https://t.co/095WHX44BX pic.twitter.com/c3UYhMrDec
— SpaceX (@SpaceX) March 31, 2017
A look at @roscosmos' #Federatsiya, successor to #Soyuz for LEO, lunar and martian missions #astronautics @cespazio pic.twitter.com/5KySZIWqTo
— Marco Tinè (@StriderCT) March 24, 2017
Uzmanlara göre çok kullanımlık parçalara sahip ultra hafif roketlerin denemelerine 2031 yılında başlanacak.
ABD-RUSYA-ÇİN ÜÇLÜSÜNÜN FIRLATMA SAYILARI VE BÜTÇELERİ
Daha önce fırlatma sayısı bakımından lider konumunda olan Rusya, geçtiğimiz yıl ilk kez liderliği Çin’e kaptırdı. ABD ve Çin 2016’da 22’şer, Rusya ise 19 fırlatma gerçekleştirebildi.
2016 Annual #Space Launch Review
— St. PT Barnum (@StPTBarnum) February 10, 2017
Space launches by regionhttps://t.co/n4EFDuBo7o#China #Europe #India #Japan #Russia #USA
Roskosmos bu yıl 30 fırlatma olacağını açıklasa da, uzay sanayi sektöründeki yolsuzluk skandalları ve Proton ile Soyuz füzelerine ait motorlardaki üretim hatalarını giderme ihtiyacı, Rusya’yı bu yıl da ABD ve Çin’in gerisinde bırakacak gibi görünüyor.
Russia to face strong competition from China in space launch market https://t.co/9QTq0KoEUN @ICPBen @MelisICP @ICPJim @AndrewICP pic.twitter.com/qXaF2GHcjK
— Patrick Andrews 🚀 (@ICPPat) November 1, 2016
Paraya gelince Rusya’nın 2016-2025 dönemini kapsayan Federal Uzay Programında yer alan bütçe 25 milyar dolar civarında. Oysa ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) yalnızca bu yıl uzay çalışmalarına 19 milyar dolar akıtmayı planlıyor. Çin’in bütçesi gizli tutulsa da uzmanlar, Pekin’in bu alana yılda 3 milyar dolar aktardığı görüşünde birleşiyor.
ÇİN’İN ÖZEL UZAY ŞİRKETLERİ
Son yıllarda Çin’de OneSpace, ExPace ve Landspace gibi özel uzay şirketleri kuruldu. Aslında bu şirketlere ‘özel’ denmesi abartılı olur, çünkü tümünün devletle sıkı bağları bulunuyor ve devletin askeri alandaki teknolojik erişimlerini kullanıyor.
There're several new commercial space companies in China, like Onespace, Landspace, Head, Tianyi, etc.. But yes, lots to be done for China. https://t.co/PQ084t2oJj
— Quan-Zhi Ye (@Yeqzids) September 27, 2016
İlk aşamada ticari amaçlı uyduları pazara sürebilmek için devlet desteğinden yararlanan şirketler ileride daha zorlu görevleri de yerine getirebilecek duruma gelmesi uzak ihtimal değil. OneSpace ileride sadece uydularla sınırlı kalmayarak uzaya insan gönderme planları yapıyor. Ladspace ise sıvı yakıtla çalışabilecek füze projesinin üzerinde çalışıyor. Projenin gerçekleşmesi durumunda bu şirket, SpaceX, Blue Origin ve Fransız Arianespace gibi şirketlerle doğrudan rekabet edebilecek.
En #Chine 2 nouvelles compagnies privées de #fusée dérivée de #missilehttps://t.co/0Zf8t8PUdYhttps://t.co/akoRpfFKz1 @LANDSPACE_China pic.twitter.com/4w3txxKgh1
— AstroBidules (@AstroBidules) February 14, 2017
Öte yandan SpaceX şirketinin başarısından önce Çin’de yayınlanan South China Morning Post gazetesi, Çin Fırlatma Araçları Teknolojisi Akademisi’nin (CALT) füze fırlatma motorunun tekrar kullanılmak üzere geri döndürme sistemi geliştirdiğini yazdı.
A new SpaceX? China developing system to recover, reuse space rockets — South China Morning Post: https://t.co/t6iexpz94K
— AvWeek News (@AvWeek) March 19, 2017
‘UZAY DEMEK, PARA DEMEK’
Çin, uzay sanayinin yenilikçi ekonominin lokomotiflerinden biri olacağının, özel şirketlerinse yatırımlarını arttırarak ülke içindeki yeni teknolojik buluşlarının önünün açacağının umudunu taşıyor.
China Begins Development Of Reusable Rockets For Space Exploration https://t.co/F7zRfTqXOi pic.twitter.com/lX2X9E7gUY
— Lifeboat Foundation (@lifeboathq) March 26, 2017
Credit Suisse Hong Kong Şube Müdürü Vincent Chan, Çin’in son 15 yılda teknolojik gelişim bakımından birçok ülkeyi geride bıraktığını ve uzay sanayi alanındaki başarılarının da göz ardı edilmemesi gerektiğini açıkladı.
China's secret plan to crush SpaceX and the US space program https://t.co/LJ5TwM7DJe
— Space Industry Oz (@spaceindustryoz) March 30, 2017
Roket projelerinin dışında Çin, uzay araştırmalarına da yatırım yapıyor. Geçtiğimiz yıl ABD Kongresindeki komitelerden birinde, Çin’in ileride uzay yarışında ABD’yi geri bırakabileceği konusu görüşülmüştü.
China’s private space industry prepares to compete with Spacex and Blue Origin: https://t.co/ufUxD9pPXV pic.twitter.com/DebvlEWOpB
— Popular Science (@PopSci) March 28, 2017
ABD Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS) Başkan Yardımcısı James Louis, ABD’nin 2030’da insanlı Mars misyonuna yoğunlaşmasının hata olabileceğini, çünkü o zamana kadar Çin’in uzay sanayisini geliştirmeden ekonomik ve siyasi çıkar sağlayabileceğini belirtti.
As plans to send humans to #Mars gain support, #MAVEN data will be critical to understanding how to get it right: https://t.co/3K0550O8N9. pic.twitter.com/H3PrHgB6p5
— NASA's MAVEN Mission (@MAVEN2Mars) March 16, 2017
Eski Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Başkanı Jean-Jacques Dordain, uzay araştırmalarının Çin için çok önemli olduğunu, bu zamanlarda uzayın yalnızca devlet veya fanatiklerin ilgi alanında kalmayıp ülkelerin ekonomileriyle entegre olan bir sanayi haline geldiğini açıkladı.
IAF Vice President for Societies and Museums Dengyun Yu on the achievements of #China Space Industry pic.twitter.com/pIAe7fG9Po
— IAF (@iafastro) March 21, 2017
Öte yandan Çin Bilimler Akademisi Ulusal Uzay İdaresi Başkanı, bu sürecin sadece bir başlangıç olduğuna dikkat çekerek, ‘uzay alanında güçlü bir devlete dönüşmesi yolunda Çin’i hiç kimsenin ve hiçbir şeyin durduramaması gerektiğini açıkladı.