Etrafı İspanya topraklarıyla çevirili olmasına karşın 1713'te katıldığı İngiltere'nin 'deniz aşırı toprağı' olarak kabul edilen Cebelitarık, Mayıs 2016'da yapılan referandumda yüzde 96'ıyla Birlik'te kalma yönünde oy kullanılmıştı.
İSPANYA-İNGİLTERE ARASI GERGİNLİK
AB'nin Brexit müzakere taslağında, Cebelitarık'ın birlik ile bundan sonraki ilişkileriyle ilgili olarak İspanya'ya ilk onay yetkisini tanıması İngiltere'de tartışma yarattı. AB'nin müzakere taslağında, Brexit konusunda sağlanacak herhangi bir anlaşmanın, İngiltere ile İspanya arasında özel bir anlaşma olmadıkça Cebelitarık'a uygulanmayacağı kaydedilmişti.
PİCARDO: TUSK, BOYNUZLANMANIN ACISINI ÇOCUKLARINDAN ÇIKARAN KOCA GİBİ
İspanya, Cebelitarık'ın AB'de kalmaktan yana olduğunu belirterek, Birlik'in kendilerinin arkasında durmaya 'mükellef olduğunu' savunuyor.
İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit sürecinin başlatacak mektubunu AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk'a teslim ettiği gün parlamentoda konuşan Cebelitarık hükümeti Başkanı Fabian Picardo, İspanya'nın Cebelitarık üzerinde etkinliğini arttırma girişimine izin vermeyeceklerini kaydetti.
"Egemenliğimiz oyunun bir parçası değil. Brexit'in rehinesi de kurbanı da olmayacağız" ifadelerini kullanan Picardo, devam etti: "Boşanma sürecini yönetmekle görevlendirilen Bay Tusk, boynuzlanmanın acısını çocuklarından çıkaran koca gibi davranıyor."
JOHNSON: BİRLEŞİK KRALLIK VE CEBELİTARIK HALKININ ONAYI OLMADAN DEĞİŞİM OLMAZ
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ülkesinin konumunun 'her zamanki gibi sağlam' olacağını söyledi: "Hükümetin pozisyonu çok açık. Cebelitarık'ın egemenliği değişmiş değil ve değişmeyecek. Birleşik Krallık ve Cebelitarık halkının destek ve onayı olmadan da değişemez."
— Ana Núñez-Milara (@Ana_N_Milara) 3 Nisan 2017
Johnson, Cebelitarık'ın 'satılık olmadığını' da sözlerine ekledi.
TARTIŞMA YARATAN İSPANYA-İNGİLTERE ARASI SAVAŞ İMASI
İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye açıklamalarda bulunan, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin kıdemli isimlerinden, eski içişleri bakanı Lord Michael Howard, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Cebelitarık konusunda Margaret Thatcher'ın 'Falkland Adaları konusunda olduğu kadar' kararlı olduğunu söyledi.
— Porvenir (oficial) (@EspanaFN) 2 Nisan 2017
Howard'ın Thatcher'in Flakland Adaları'na Arjantin birliklerine karşı orduyu sürmesini hatırlatan sözleri, ülkede muhalefetteki Liberal Demokrat Parti tarafından 'savaş tehdidi' olarak nitelendirilirken, İşçi Partisi bunun Brexit müzakerelerinde 'fayda sağlayacak diplomasi'den uzak bir yaklaşım' olduğunu bildirdi.
İSPANYA: BİRLEŞİK KRALLIĞIN TUTUMU BİZİ ŞAŞIRTTI
İngiltere'den gelen bu açıklamalara İspanya'dan da tepki yükseldi. Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis, "Soğukkanlı olmakla tanınan Birleşik Krallığın tavrı, İspanya hükümetini biraz şaşırttı. Cebelitarık konusunda İngiltere'nin geleneksel soğukkanlılığın eksik olduğu göze çarpıyor."
İNGİLTERE: CEBELİTARIK'A ASKER GÖNDERMEYECEĞİZ
Howard'ın savaşı çağrıştıran sözlerinin neden olduğu tartışmanın ardından Londra'dan bir açıklama geldi. İngiliz hükümeti, Cebelitarık'a asker göndermesinin söz konusu olmadığını vurguladı.
Gazetecinin bu konudaki sorusunu cevaplayan Başbakan May'in sözcüsü, "Böyle bir şey olmayacak. Yapacağımız şey, Cebelitarık'ın haklarını ve egemenliğini korumaktır" dedi.