İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, İngiliz basınına yaptığı açıklamada, Cebelitarık'ın çıkarlarının korunmasının bundan sonra zor alacağını vurguladı: "Cebelitarık'ın yanında olmaya devam edeceğiz ve halkın isteği dışında bağımsızlık müzakereleri yapmayacağız ancak çıkarları korumak zorlaşacaktır."
HMS ABUSH, CEBELİTARIK'A DEMİRLEDİ
Bu arada İngiltere, 23 Haziran'daki referandum çıkan Brexit kararının ardından İspanya’nın ortaya attığı, 'Cebelitarık’ı paylaşalım' teklifine ‘askeri’ bir yanıt da verdi. İngiliz Kraliyet Donanması’na bağlı HMS Ambush denizaltısı Cebelitarık Limanı’na demirledi.
HMS Ambush arrives in Gibraltar ‘to protect it from Spain’ #D26 https://t.co/BKOFzx7hhF pic.twitter.com/2Z8GmxJQeS
— Report UK (@ReportUK) 26 Haziran 2016
İSPANYA: BREXİT, CEBELİTARIK İÇİN UZUN SÜREDİR GÖRÜLMEYEN YENİ FIRSATLAR YARATTI
İspanya'dan, Birleşik Krallık'taki Brexit kararının ardından Cebelitarık'a ilgi açıklaması gelmişti. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, ‘Cebelitarık'ta İspanyol bayrağının dalgalanmasını görmek için sabırsızlandığını' söyleyerek "Brexit, Cebelitarık için uzun süredir görülmeyen yeni fırsatlar yaratmıştır" demişti.
Cebelitarık Boğazı’nın egemenliğinin geçici olarak Londra ve Madrid arasında paylaşılmasını öneren İspanyol Bakan, “Cebelitarık’ta İspanyol bayrağının dalgalanacağı an artık daha yakın” ifadelerini kullanmıştı.
23 Haziran'da yapılan AB referandumunda, Birleşik Krallık'ın deniz aşırı toprağı Cebelitarık'taki seçmenlerin yüzde 96'sı AB'de kalınmasından yana oy kullanmıştı. Birleşik Krallık genelindeki halkın yüzde 52'si ise ‘AB'den çıkalım' kararı vermişti.
Üç asır boyunca İngiltere'nin egemenliğinde olan Cebelitarık'ta 30 bin kişi yaşıyor ve ekonomisi, off-shore bankacılığı, internet üzerinden bahis ve turizme dayanıyor. İspanya'nın güneyinde bulunan 6.7 kilometrekarelik kara parçasının kime ait olduğu İspanya ile İngiltere arasında kimi zaman tartışmaya ve gerginliğe neden oluyor.
İspanya, 1713 Utrecht Barış Anlaşması ile Cebelitarık'ı İngiltere'ye vermişti. 1950'li yıllarda ise İspanyol General Francisco Franco, Cebelitarık'ın İspanya'nın egemenliğinde olduğunu savunmuş ve 13 yıl boyunca İspanya'nın Cebelitarık sınırını kapatmıştı. 1967 ve 2002 yıllarında yapılan iki referandumla Cebelitarık halkına ‘İngiliz egemenliğinde kalmak isteyip istemedikleri' sorulmuş ve çoğunluk İngiltere'yi tercih etmişti.