Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında düzenlenen Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yürüttüğü Fırat Kalkanı Harekâtının sona erdiği belirtildi.
Russia Today (RT), Fırat Kalkanı Harekâtının sonlandırılmasının arkasındaki nedenleri ve bu olayın ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Ankara ziyareti ve Anayasa değişikliklerine ilişkin referandum süreciyle nasıl bir bağı olduğunu araştırdı.
ABD’YE KARŞI KOZ
Siyaset uzmanları, Türkiye’nin Suriye’de barış ve tamamlanan görev ile ilgili diplomatik açıklamalarının ardında pragmatik amaçların bulunduğu konusunda birleşiyor.
Siyaset uzmanı Aleksandr Asafov, Fırat Kalkanı Harekâtının başarıyla sona erdiği açıklamasının kesinlikle Tillerson’un gelişine bağlı olduğunu, harekât sonuçlarının Erdoğan’ın Amerikan heyetiyle görüşmesinde kullanacağı en önemli gerekçelerden biri olacağı görüşünü paylaştı. Asafov, “Erdoğan, bağımsız hareket etme ve bölgedeki çıkarlarını koruma yetkisi bekliyor” dedi.
Asafov, Tillerson’un ajandasında neler olduğu bilinmediğinden, görüşmenin sonuçlarını tahmin etmenin zor olduğunu da sözlerine ekledi.
Rusya Şarkiyat, Uluslararası ve Diplomasi Araştırmaları Merkezi Direktörü, Türkolog Vladimir Avatkov, Fırat Kalkanı Harekâtının sona erdiğine dair açıklamanın ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Ankara ziyareti ile doğrudan bağlantılı olmadığını öne sürdü.
RT’ye konuşan Avatkov, “Yalnızca dolaylı bir bağlantı söz konusu olabilir. Türkler şu anda dünyada ve bölgede denge ve yeni bir yer edinme arayışı içinde. Bu bağlamda Rusya ve ABD ile temaslar Ankara için büyük önem taşıyor” dedi.
GÜÇ GÖSTERİSİ
Avatkov, “Türkiye aslında istemiş olduğu tampon bölgeyi oluşturdu ve bunun ötesine gitmesi, birçok bölge ve dünya çapında birçok oyuncu açısından önemli sorunlar doğurabilirdi” diye konuştu.
KALKANDAN KILICA
Önümüzdeki günlerde tüm çabaların referandum sürecinde yoğunlaşacağını vurgulayan Avatkov, “Gergin ortam dikkate alındığında ordunun etkili birliklerinin Irak veya Suriye’de değil, her ihtimale karşı Türkiye’de bulunması faydalı olur” dedi.
Asafov, “Erdoğan, bölgedeki görevleri başarıyla yerine getirebilen etkili bir ordusu olduğunu gösteriyor. Fırat Kalkanı Harekâtının başarıyla tamamlandığını, ancak örneğin Fırat Kılıcı harekâtının başlatılabileceğini ve böyle bir operasyonun sadece IŞİD’i değil Kürtleri de hedef alabileceğini göstermek isteyebilir. Böyle bir retorik gayet mümkün” ifadelerini kullandı.
AMAÇLAR VE ARAÇLAR
Geçtiğimiz şubat ayının sonunda Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, El Bab’ın kontrol altına alınmasıyla birlikte Fırat Kalkanı harekâtının başında planlanan hedeflere ulaşıldığını açıklamıştı. Akar ayrıca ‘müteakip süreçte hayatın hızla normalleştirilmesi ve yerel halkın güven içerisinde evlerine dönüşleri için her türlü desteğin sağlanacağını’ vurgulamıştı.