İki ülke arasındaki ilişkiler, Karadağ'ın 2006'da yapılan ve ülkedeki tüm Arnavutların ayrılmadan yana oy kullandıkları referandum sonucunda Sırbistan'dan ayrılmasının ardından ivme kazandı. 2008'de ise Karadağ yönetimi, Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı.
'EKONOMİK İLİŞKİLER BAŞLICA FAKTÖR'
Sputnik'e konuşan Kosovalı siyaset uzmanı Nexhmedin Spahiu, Karadağ ve Kosova'nın pozisyonlarını yaklaştıran başlıca faktörün ekonomik ilişkiler olduğunu söyleyerek, Karadağ'ın Arnavutların desteğiyle Sırbistan'dan ayrılmış olmasını ise ‘tesadüf' olarak tanımladı.
'İKİ ÜLKE DE NATO'YA GİRME YOLUNDA İLERLİYOR'
Öte yandan Karadağlı gazeteci ve siyaset uzmanı Marko Vesovic, Sputnik'e verdiği röportajda Karadağ nüfusunun yüzde 90'ının iki ülke arasındaki ilişkilerin bu biçimini asla onaylamayacaklarını hatırlattı.
'ŞÜPHE UYANDIRICI İŞLER'
Vesovivc, "Bu ilişkiler maalesef (NATO'nun Koskova'da yaşanan insani felaketi bahane ederek Karadağ'ı da bomba yağmuruna tuttuğu) 1999'da başladı. O zaman (şimdiki Karadağ başbakanı) Milo Cukanoviç, Kosovalı Arnavutları desteklemiş ve ardından Kosova'nın bağımsızlığı da tanınmıştı. Şu anda iki ülke siyaset ve güvenlik alanındaki ilişkileri geliştiriyor, ancak bunun ardında her şeyden önce maddi çıkarların olduğu kesin. Fakat bunu kanıtlamak çok zor. İki taraf muhtemelen şüphe uyandırıcı işlerle de birbirine bağlı olabilir" dedi.
Karadağ'ın yerli dergisi Limes, 2015 yılında, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele eden İtalyan yetkili makamlarına dayandırdığı haberinde Karadağ'ı ve Kosova'yı ‘mafya devletleri' olarak adlandırmıştı.