Timmermans, “Erdoğan, Hollandalılara ‘Nazi’ dediğinde ne düşündünüz?” sorusuna, “Bu, acı verici bir şey, çünkü Türkler 2. Dünya Savaşı’nı yaşamadılar, belki bu nedenle bu kelimenin ağırlığını anlamadılar. Biz savaşta çok acı çektik: Rotterdam, Nazi saldırılarında yerle bir oldu, 100 bini aşkın Hollandalı toplama kamplarına götürüldü ve bir daha geri dönmediler. Bu, bizim için kabul edilemez bir ifade” yanıtını verdi.
‘TÜRKİYE İLE SÜRTÜŞME GERÇEK SEÇİM KAMPANYASINA DÖNÜŞTÜRDÜ’
Hollanda seçimlerini de değerlendiren Timmermans, AB’nin buradaki seçim kampanyasının merkezindeymiş gibi gösterilmesine çok şaşırdığını ifade ederek, “Gerçekte bu hiç olmadı. Kimse bu konuda konuşmadı. Hollanda’da seçim arifesinde herhangi bir tema yoktu, Türkiye ile sürtüşme başlayınca gerçek bir seçim kampanyasına dönüştü” yorumunda bulundu.
Aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders’in kazanabileceğine asla inanmadığını da dile getiren Timmermans, AB karşıtı popülist adayların da boy gösterdiği Fransa ve Almanya’daki seçimler öncesinde Widers’in kaybetmiş olmasının önemli olduğunu da ekledi.
‘HOLLANDALILAR TÜRKLERE, ALMANLAR İTALYANLARA GÜVENMİYOR’
Sığınmacı kriziyle ilgili olarak Avrupa toplumları ve devletleri arasında birbirlerine güvensizlik olduğunu söyleyen Timmermans, “Zenginler fakirlere, fakirler de zenginlere güvenmiyor; Hollandalılar Türklere güvenmiyor; Almanya, İtalya’nın gerekeni yaptığına inanmıyor; İtalya ise Almanya’nın bu konuda gereken dayanışmayı gösterdiğine inanmıyor” dedi.
‘TRUMP VE PUTİN ZAYIF BİR AVRUPA İSTİYOR’
ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in zayıf bir Avrupa istediklerini savunan Timmermans, şöyle konuştu: “Bu yüzden Putin, buradaki sağ kanattaki milliyetçilere destek veriyor. Ruslarınki ideolojik değil, tamamen stratejik bir seçim, çünkü Batı’nın sınırlarının, kendi sınırlarının dibine dayanacağını gördüler. Onların bu mantığı anlaşılabilir, ama eğer bölünürsek Putin bizi birbirimize karşı kullanma şansını yakalayacak.”
Birlik içinde olurlarsa Rusya’yla açık diyalog konusunda daha özgür olacaklarını savunan Timmermans, “Rusya ve Türkiye bizim komşumuz ve öyle de kalacak. Bu nedenle, işbirliği ve diyaloğa ihtiyacımız var.”