Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Suriye barış görüşmelerinde Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiyev, "Maalesef Astana sürecinin başında sunduğumuz anayasa tasarısı Suriye'nin silahlı muhalefeti tarafından incelenmeye alınmadı. Ama buna rağmen biz şimdi anayasa komisyonunun kurulması tasarısını tartışmaya sunduk" diye açıkladı.
Suriye hükümeti dahil görüşmelere katılan tüm taraflara tasarılarını sunduklarını ve ilgili çalışmaların başladığını belirten Lavrentiyev, "Bazı şeyler onlar için kabul edilemez olabilir, bazı şeyleri sanırım dikkate alırlar ve tüm bunlar, 23 Mart'ta başlayacak Cenevre görüşmelerinde kullanılır" dedi.
'MUHALİFLERİN OLMAMASI TÜRKİYE'YE SORULDU'
Astana'daki Rus heyetine başkanlık eden Lavrentiyev, Suriyeli muhaliflerin Astana'da süren görüşmelere katılmamasının nedeninin Türkiye heyetine doğrudan sorulduğunu aktardı.
Rus diplomat, "Suriye'den silahlı muhalefet temsilcilerinin Astana'ya gelmeyişinin nedenleri, Türkiye heyetine doğrudan soruldu" dedi.
Lavrentiyev, "Türkiye, 29 Aralık 2016 tarihli anlaşmaya göre Suriyeli silahlı muhalifler tarafından üstlenilen taahhütlerinin yerine getirilmesinin garantörüdür, ancak Türkiye, taraflardan birinin şu veya bu nedenle toplantıya katılmayı reddetmesinin garantörü değildir" ifadelerini kullandı.
‘CENEVRE'DEKİ SÜRECİ ZORLAŞTIRMAYACAK'
Lavrentiyev, Suriyeli muhaliflerin Astana'daki görüşmelerde olmayışının Cenevre'de Suriye barış süreci ile ilgili yapılan görüşmeleri zorlaştıracak bir neden olarak görmediğini belirtti.
Rus diplomat, "Astana'da ilerleme olmadığını söyleyemem. Aynı Astana-1 ve Astana-2'de olduğu gibi ilerleme var. Hatta şu anda, Suriyeli silahlı muhaliflerin olmamasına rağmen belgelerin üzerindeki çalışmalar etkili bir şekilde yapılmaya devam ediyor" dedi.
Muhaliflerin olmamasının üzerine ‘fazla odaklanılmamasını' öneren Lavrentiyev, "BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın burada alacağımız kararlardan ötürü bize minnettar olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.