Musul'un doğu kesiminde IŞİD militanlarınca kazılmış tünellerde ise Asurlulara ait kanatlı boğa heykellerine rastlandı. Heykellerin M.Ö. 7. Yüzyıl'dan kalma olduğu ifade ediliyor.
Militanların tünelleri kazarken eserlere rastlamış, ancak gerçek değerlerini doğru bir şekilde ölçemedikleri için eserleri bırakmış olabilecekleri tahmin ediliyor.
#Iraq|Army found a palace built in the 17th century BC for the Biblical Assyrian King Esarhaddon in #ISIS-dug tunnels beneath Jonah's shrine pic.twitter.com/VoQdpvoXSU
— INP PLUS (@inpplus_eng) February 28, 2017
TARİHE KARŞI İŞLENEN SUÇLAR
Irak'ın kültürel mirası, IŞİD tarafından özellikle 2015 yılında kapsamlı bir şekilde yok edilmeye çalışılmıştı. Örgüt, dozerler kullanarak Asurluların ikinci başkenti kabul edilen Nimrud antik kenti tümüyle yok etmişti. Militanların tahrip ettiği tarihi eserler arasında Asur Kralı II. Aşurnasirpal'a ait saray ve Pers İmparatorluğu döneminden günümüze dek en iyi korunan eser olduğu kabul edilen Hatra antik kenti de yer alıyor. IŞİD'in Musul'daki ünlü müzeyi yok etmesi de büyük tepkilere yol açmıştı.
SURİYE'NİN KAYIP ESERLERİ
Suriye'nin antik kenti Palmira'yı iki kez işgal eden IŞİD militanları, kentin içinde bulunan ve UNESCO'nun koruması altındaki tarihi ve kültürel eserlerin büyük bir kısmını tahrip etti.
Palmira, Mayıs 2015'te IŞİD'in eline geçirmiş, Rusya'nın havadan destek verdiği Suriye ordusu ise kenti Mart 2016'da geri almıştı. IŞİD, Aralık 2016'da antik kente yeniden girmişti. Martın başında 'Çölün İncisi' olarak anılan antik Palmira kenti, IŞİD mensuplarının işgalinden kurtarılarak yeniden Suriye ordusunun kontrolüne geçmişti.