Çin, 2017'deki askeri bütçesini yüzde 7 oranında artırarak yaklaşık 152 milyar dolara çıkardı. Daha öncesinde ABD Başkanı Donald Trump da savunma bütçesini daha da artırma niyetini açıklamıştı.
Şanghay merkezli Fudan Üniversitesi'nin ABD Araştırmaları Merkezi'nden uzman Wang Xiaofeng, Sputnik'e açıklamasında, Çin'in askeri bütçesini artırmasının uzun vadeli planın bir parçası olduğunu, bu yüzden Washington ile Pekin arasında silahlanma yarışının başladığını söylememenin doğru olmadığını söyledi.
'ÇİN'İN KARARI DAHA ÖNCEDEN ALINDI'
'GEÇEN YILIN ALTINDA'
Pekin'in askeri bütçesini önemli ölçüde artıracağı beklentisi, bazı Çinli uzmanların tahminlerine ve medyanın haberlerine de yansıdı. ABD'nin askeri harcamalarını artırması nedeniyle Çin'in de bunu yapması gerektiği yönündeki görüşleri sadece bir bakış açısı olarak gören Xiaofeng, "Görüşüme göre bu tavır pek de doğru değil" diye konuştu.
Çin'in askeri bütçesini artırmasının, askeri reformu da öngören uzun vadeli planın bir parçası olduğunu kaydeden uzman, "Genel bütçenin sadece yaklaşık yüzde 1.3-1.5'i askeri harcamalara ayrılacak. Askeri bütçedeki artışın tek rakamlı göstergede kalması ilk kez yaşanmıyor. Bu yıl oran yüzde 7 civarında, yani geçen yıldaki yüzde 7.6'nın da altında" ifadelerini kullandı.
Ordunun sivil ihtiyaçları için yapılan harcamaların önemli ölçüde azaltılacağını belirten Xiaofeng, şunu söyledi: "Örneğin sosyal hizmetler ve uzman eğitimi için yapılan harcamalar azaltılıyor. Muhtemelen reformların amacı da bu."
'HARCAMALAR SAVUNMAYA YÖNELİK'
"Uluslararası sahnedeki gergin duruma gelince şunu kaydedeyim ki, Çin yönetiminin duruşuna uygun olarak biz en azından anlaşmazlıkların çözümü için askeri güce başvurmaya gerek kalmayacağını umuyoruz. Ayrıca Çin'in askeri harcamalarının etkin savunmaya yönelik olduğunu kaydetmek gerekir. Oysa ABD, tüm dünyada stratejik amaçları hayata geçirmek için askeri alana büyük yatırımlar yapıyor."