Kadın ağırlıklı olarak İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısında yüksek artış https://t.co/HpDxhjhStg … @kaynak_pinar #istihdam #işsizlik #ekonomi pic.twitter.com/h77MmnSRpC
— mehmet kaya (@mehmetkaya) 28 Şubat 2017
ARTIŞTAKİ ANA ETKENLERDEN BİRİ, İŞKUR'A KAYITLILIK ŞARTI
Dünya'ya bilgi veren kaynaklar, yükselişteki ana etkenlerden birinin, istihdamın artırılmasına yönelik politikalarda İŞKUR'a kayıtlılık şartı getirilmesi olduğunu belirttiler.
Toplamda yüzde 43'ü geçen kayıtlı işsizlik, erkeklerde yüzde 38,77, kadınlarda ise yüzde 49,67 düzeyine erişti. Üstelik, kadın işsizliğindeki artış dikkat çekti. Türkiye ve dünyada ekonomik aktivitenin azaldığı ya da kriz dönemlerinde kadınların işgücüne katılımı artıyor. Daha önce çalışma ihtiyacı hissetmeyen kadınlar hane gelirlerinin düşmesi nedeniyle işgücüne dahil oluyor ve iş aramaya başlıyor. İŞKUR verilerine göre, ocak ayında İŞKUR'a kayıtlı işgücü erkeklerde azalırken, kadınlarda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,68 oranında arttı. İŞKUR'a kayıtlı kadınlarda ve erkeklerde işsizlik oranı, işgücündeki artışa rağmen düşmüştü.
Bu arada, 2016 Kasım itibariyle ücretli olarak çalışanların dahil olduğu aktif sigortalıların sayısı geriledi. Kasım ayında, 2015 sonunda 14 milyon 802 bin olan ücretli çalışanlar, Kasım ayında 14 milyon 731 bin kişiye düştü. Gerileme yüzde yüzde 5,92 olarak gerçekleşti.
Öte yandan, TEPAV tarafından SGK verilerine dayalı olarak hesaplanan istihdam verilerine göre; kayıtlı kadın istihdamı 2016 Haziran ayında gördüğü zirvenin ardından hızla geriye düştü. Yıl içinde toparlanma ise sınırlı kaldı. Haziran 2016'da 3 milyon 949 bin 634 kişiyle en yüksek seviyesini gören kadın istihdamı, 2016 Kasım ayında 140 bin 363 kişi azalarak 3 milyon 809 bin 271'e geriledi. Kadın istihdamında Temmuz 2016'da önceki yıllarda görülmedik biçimde tek bir ayda 144 bin 456 kişilik bir kadın istihdam kaybı yaşanmıştı.
'İŞ BULMA İMKANI DOĞAN KİTLE DAHİL OLUYOR'
TOBB ETÜ SPM Araştırmacısı Pınar Kaynak, son dönemde iş bulma imkanlarının artmasıyla istatistiklere yansımayan kitlenin işsizlik verilerine yansımaya başladığını vurguladı.
"İstihdamda olmadığı yani çalışmadığı halde TÜİK'in açıkladığı resmi işsizlik oranlarının hesabına dâhil edilmeyen bir kesim var" diyen Kaynak, TÜİK'in anketlerinde iş aradığını beyan edenleri istatistiklere yansıttığını hatırlattı. Yine işsiz sayılmayan ancak iş bulursa 2 hafta içinde işbaşı yapmaya hazır olduğunu beyan eden bir kitlenin bulunduğunu kaydeden Pınar Kaynak şu görüşü vurguladı: