Sobyanin, Putin'le gerçekleştirdiği toplantıda, 'rahatsız ve kırık dökük' olarak nitelendirdiği Kruşçevka'ların yıkımının yıl sonuna kadar tamamlanacağı sözünü verdi. Sobyanin'in verdiği bilgiye göre, 1.6 milyon Moskovalı hâlâ bu apartmanlarda yaşıyor.
KONUT SORUNUNU GİDERDİ
Kruşçevka'lar, Sovyetler döneminde İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan konut sorununun giderilmesi için 1950 ve 1960'larda toplu hâlde inşa edilmiş, bir süre sonra da planı ortaya atan Sovyet lider Nikita Kruşçev'in ismiyle anılmaya başlamışlardı.
Moscow's post-war pre-fab high rises are destined for demolition. Story by @katiedavies91. Also, photos! https://t.co/AsYthodhox pic.twitter.com/mZpSNzb85j
— The Moscow Times (@MoscowTimes) 21 February 2017
Maliyeti düşük ve yapımı kolay olan bu apartmanlardaki daireler, bir ya da iki oda, mutfak ve banyodan oluşuyor. Apartmanlar asansöre gerek olmaması için genellikle 5 katlı olarak inşa edilmişti.
Kruşçevka'lar milyonlarca kişi için, Sovyetler'in önceki dönemlerinde yapılan, her bir ailenin evin bir odasını kullandığı, mutfak, banyo ve telefonunsa ortak olduğu komünal apartmanlarla (kommunalka) karşılaştırıldığında lüks olarak görülüyordu.
KÜLTÜRÜN BİR PARÇASI OLDU
Buna karşın Kruşçevka'lar, Sovyet kültürünün kalıcı bir parçası hâline geldi ve 1970'lerde çekilen Kaderin Cilvesi gibi Sovyet filmlerinde romantize edildi. Apartmanların yapımına da Sovyet döneminin sonuna kadar devam edildi.
Kruşçevka'lar, 'rahatsız ve kırık dökük' olarak nitelendirilse dahi, milyonlarca kişinin barınma ihtiyacını karşılamıştı.