Kati Piri'nin Cumhuriyet'ten Mine Esen ve Berivan Aydın'a verdiği söyleşi şöyle:
Referandum sonrası Türkiye'nin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Referandumun sonucu ne olursa olsun, OHAL kaldırılana dek Türkiye'nin normalleşme sürecine girebileceğini düşünmüyorum. Hükümetin vatandaşları etkilemeyeceğini söylediği OHAL'de on binlerce insan işten çıkarıldı, muhalif vekiller ve gazeteciler hapse atıldı. Türkiye'ye yönelik bir terör tehdidi olduğu açık, ancak insanların bu kadar kolay biçimde ‘terörist' olarak etiketlenmeleri ve savunma hakkı verilmemesi bizi endişelendiriyor.
Today @KatiPiri #Turkey rapporteur @Europarl_EN in #Istanbul. One of her many meetings is with local journalists https://t.co/kOvczLiDAi
— Robert Schuddeboom (@rschuddeboom) February 22, 2017
AP'de Türkiye'nin üyeliği konusundaki eğilim nedir?
Türkiye'yle yürütülen pazarlıkları görünce AB'nin demokrasi ve insan hakları savunuculuğuna olan inancınızı nasıl koruyorsunuz?
'HAPİSTE OLAN GAZETECİLERİ GÖRMEK ÜZÜCÜ'
Türkiye'deki temaslarına dün başlayan Piri, Meclis'te CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelmişti. Piri görüşmede "Evet veya hayır, her iki durumda da Türkiye'de ne olur, evet çıkarsa OHAL kalkar izlenimi yaratılıyor ne düşünüyorsunuz, Rakka konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorularını yöneltmişti.
Piri, Kılıçdaroğlu'na referandumda nasıl bir kampanya yürüteceğini sorarken, Kılıçdaroğlu, OHAL şartlarında baskıların giderek arttığını belirterek, referanduma eşit olmayan şartlarda gidildiğini dile getirdi. Piri, Avrupa'nın referandumdan evet veya hayır çıkarsa Türkiye'deki durumun ne olacağını anlamaya çalıştığını söyledi. 'Evet' çıkması durumunda ciddi sıkıntılar yaşanacağını belirten Kılıçdaroğlu "Fillien KHK'larla tek adam rejimi devam eder" dedi.
Kılıçdaroğlu, Piri'nin "Bu dönemde AB’den beklentiniz nedir?" sorusuna da "Bu süreci yakından takip edin, demokrasinin yanında yer alın" yanıtını verdi. Bunun üzerine Kati Piri, "Bu süreci yakından takip ediyoruz. 11 Mart’ta Venedik Komisyonu raporu yayımlanacak. Raporda hem referandum süreci hem de 15 Temmuz sonrasına ilişkin değerlendirmelerimiz de bulunacak" dedi.
Piri, AB'ye Ankara ile müzakereleri derhal askıya alması çağrısı yaptıktan sonra CHP'den kendisine yöneltilen eleştirileri de anımsattı. Kılıçdaroğlu ise bir raportörün, Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili zor zamanlarında olumlu şeyler yazması gerektiğini savunarak, eleştirilerinin arkasında durdu. Piri de Avrupa Halk Partisi ve Liberallerin, müzakerelerin dondurulmasını önerdiğini, kendisinin de bir ara yol olarak geçici dondurmayı önerdiğini söyledi.
ÇELİK: KATI PIRI'YE RANDEVU VERMEYECEĞİM
Bu arada AB Bakanı Ömer Çelik, dün Polonya'nın başkenti Varşova'da yaptığı basın toplantısında gazetecilerin Piri'yle görüşüp görüşmeyeceği yönündeki sorusuna "Kati Piri ile görüşmedim ve randevu vermeyeceğim kendisine" demişti.
Piri'nin HDP sözcülerinin tercümanlığını yaptığını savunan Çelik, kendilerinin defalarca iyi niyetli bir yaklaşım gösterdiklerini belirtmişti.