El-Mayadin televizyonuna konuşan Laricani, başta Suriye çözümü olmak üzere Ortadoğu gündeminin kilit öneme sahip konularında Tahran ve Moskova arasında anlaşmazlıkların olmadığını belirtti.
'SADECE SİYASİ BİR İTTİFAK DEĞİL'
Suriye krizi ve diğer bölgesel sorunların Rusya ve İran'ı daha yakın işbirliğine ittiğini ve yakınlaşmanın gittikçe üst seviyeye çıktığını ve gerçek stratejik ittifaka dönüştüğünü söyleyen Mukaddesi, bu konuyla ilgili şu yorumda bulundu:
"Bu işbirliğinin temel ekseni Suriye sorunu olsa da ülkelerimiz için öncelik teşkil eden diğer alanlar da var. Bunlar, ekonomi ve petrol-doğalgaz alanları, ayrıca askeri ve teknik işbirliği. Bu nedenle böyle bir ittifak sadece siyasi bir ittifak olarak görülmemeli. Her iki ülke bu ittifaktan yarar sağlıyor. Eğer bu stratejik işbirliğinin göstergesini ölçmek istersek Suriye cephesindeki parlak zafere işaret edebiliriz. Suriye ordusu, Rus ve İranlı askeri güçlerinin ittifakı sayesinde stratejik öneme sahip Halep'i teröristlerden kurtarmayı başardı."
'İTTİFAKI BOZMAK İÇİN ÇOK PARA HARCADILAR'
İki ülkenin askeri konuda stratejik müttefik olmasıyla diğer işbirliği alanlarının da genişleyeceğini ifade eden İranlı uzman, "Ama birçok ülke bu ittifakın içine nifak sokmaya çalışıyor. Bölgenin Arap monarşileri İran ile Rusya arasını bozmak için çok para harcadı. Ama istedikleri sonucu elde edemedi. Sanırım Rusya Ortadoğu çözümündeki olumlu rolün farkında ve bundan hareketle ilerliyor" diye konuştu.
'TEK KUTUPLU DÜNYA ÇABASI BAŞARISIZ'
ABD'nin İran karşıtı askeri ittifak kurma niyetine rağmen İran ve Rusya'nın stratejik ittifakının zayıflamayacağını ve yıkılmayacağını kaydeden Mukaddesi, "Tek kutuplu dünya kurma çabalarının başarısız olduğunu görüyoruz. Dünyadaki güç dengesi eski haline dönüyor. Yeni güçler ve yeni ittifaklar uluslararası sahneye çıkıyor. İran, Rusya ve diğer müttefiklerimizin gücü artıyor" ifadelerini kullandı.