Yıldırım, Merkel ile Türkiye'nin AB'ye aday ülke olması dolayısıyla ilişkilerin tekrar canlandırılması, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve mart 2016'da yapılan anlaşmanın gelecek aylarda tekrar güncellenerek, AB'ye üyelik konusunda bir adım daha ileriye gidilmesi için neler yapılabileceğini değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.
'HUKUK İÇİNDE, ADALET İÇİNDE MUAMELE YAPACAĞIZ'
"Merkel'in bugünkü ziyareti bu dayanışmanın önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Aslında, darbe girişiminden sonra olağanüstü hal çerçevesinde darbecilerin sebep oldukları tahribatı, toplumsal travmayı ortadan kaldıracak birtakım önlemler aldık. Bu önlemlerle ilgili de görüş alışverişi yapma fırsatımız oldu. Şartlar ne olursa olsun, Türkiye bir hukuk devleti. Hukuk içinde bütün sorumlular, suçlular değerlendirilecek ve hak ettikleri cezayı bulacaklardır. Burada uygulamalarla ilgili zaman zaman şikayetler kulağımıza geliyor. Bu uygulamalarda bu kadar büyük bir olayın, yüzbinlerce sorumlunun içinde olduğu bir darbe girişiminde hata olabilir ancak bir kasıt söz konusu asla olamaz. Başından beri şunu söylüyoruz, Türkiye hukuk devleti. İntikam duygusuyla hareket etmeyeceğiz, hukuk içinde, adalet içinde muamele yapacağız, uygulamalarımız da bu yönde olmaktadır."
'ALMANYA'NIN ÇOK DAHA FAZLA DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR'
"Özellikle FETÖ ile ilgili mücadelede Almanya'nın çok daha fazla desteğine ihtiyacımız var. Zira bu örgütler Avrupa ülkelerinde rahatça faaliyetlerini sürdürebiliyorlar. Bunlar, Türkiye'nin bugün başını ağrıtıyor, canını yakıyor ama eminim ki gelecek bir zaman içinde bütün Avrupa için büyük bir tehdide dönüşebilir. Bu yüzden de terörle mücadeledeki iş birliğimizin artarak devamı hayati öneme sahiptir. Suriye'de, Irak'ta DEAŞ'a karşı verdiğimiz amansız mücadelede Almanya'nın yaptığı katkılar, istihbarat katkısı, hava desteği önemlidir, bunu takdir ediyoruz ve teşekkür ediyoruz. Amacımız terörün yok olduğu, ilişkilerimizin her alanda geliştiği bir ortamı oluşturmak. Avrupa'nın güvenliği Türkiye'den geçiyor. Türkiye 3 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Türkiye bir yandan da AB'nin, hem göçler bakımından hem de terör tehdidi bakımından engelleyen, kaynağında durduran ülke konumunda. Bunun da AB tarafından takdir edileceğini düşünüyoruz."
'SADECE ALMANYA'NIN MESELESİ DEĞİL'
Ortadoğu'da yaşanan olumsuzlukların kaynağında Suriye ve Irak'ta 6 yıldır süren otorite boşluğunun esas teşkil ettiğini belirten Yıldırım, "Suriye'de başlanan barış süreci ve Irak'ta DEAŞ ile mücadele, Musul'un geri alınması konusundaki gayretler ümit ediyorum ki yakın bir gelecekte bu bölgelere de istikrar getirecek ve böylece enerjimizin büyük kısmını tüketen terör, güvenlik konusu daha azalacak ve daha fazla enerjiyi ikili işbirliğinin geliştirilmesi, bölgesel huzurun ve refahın sağlanmasına ayırmış olacağız" değerlendirmesinde bulundu.
KIBRIS MESELESİ
Merkel ile görüşmelerinde Kıbrıs meselesini de konuşma fırsatını bulduklarını aktaran Yıldırım, "Kıbrıs'ta çözümün sağlanması bizim de en büyük arzumuzdur. Birleşik bir Kıbrıs, adil, iki federasyonlu, adil yönetişimi sağlanmış bir Kıbrıs tabiatıyla hem Avrupa'nın hem Türkiye'nin hem de Yunanistan'ın arzu ettiği bir çözüm olacaktır. Bu konuda tarafların daha dikkatli, daha sabırlı ve gereken fedakarlıkları karşılıklı, tek taraf olarak değil, yapmaları önem arz ediyor" şeklinde konuştu.
VİZE MUAFİYETİ
Merkel de konuyla ilgili, "Bu yolda çok şey başardık, çok adım atıldı. Fakat halen üzerinde çalışılması gereken konular var. Örneğin terörle mücadele yasalarının değiştirilmesi. Bu konuda yoğun görüşmeler var. Sayın Başbakan'la, bu görüşmeleri ilerletmemiz gerektiğini konuştuk" ifadelerini kullandı.
MERKEL: ANLAŞMANIN CANLI TUTULMASI GEREKİYOR
Türkiye’de yaşayan 3 milyon Suriyeli mülteciye ilişkin durumu ele aldıklarını belirten Merkel, "İki taraf için de 18 Mart 2016 tarihli anlaşmanın canlı tutulması gerekiyor” dedi. Geçen yıl Gaziantep’e gittiğini hatırlatan Merkel, kendilerinin de bu konuda destek olmak istediğini ve bu çerçevede Almanya olarak her ay 500 mülteciyi kabul etmeye karar verdiklerini vurguladı. Merkel, ekonomi konusunu yoğun şekilde görüşmenin yanı sıra turizm meselesini de ele aldıklarını ifade etti.
'MERKEL'İN BURADA OY HAKKI YOK'
Yıldırım, muhalefetin, "Almanya Başbakanı Merkel'in ziyaretinin anayasa değişikliğinin oylanacağı referandum öncesinde destek olarak kullanılacağı" iddialarına yönelik soruya, "Muhalefet endişelenmesin, Sayın Merkel'in seçimi var, benim orada oy hakkım yok. Bizim referandum var, Sayın Merkel'in burada oy hakkı yok. Türkiye'de Türk vatandaşları, Almanya'da Alman seçmenler bu işe karar verecek" şeklinde yanıt verdi.
ALMANYA'NIN PKK'YA DESTEK VERMESİ KONUSU
(Anadolu Ajansı muhabirinin "Almanya'nın PKK'ya destek verdiği konusu gündeme geldi mi" sorusu) üzerine Merkel, "PKK'nın ve PKK'ya bağlı örgütler hakkında konuştuk. Konuyu elbette inceleyip izliyoruz, önlem alıyoruz. Almanya'da da PKK terör örgütü olarak yasak. Türkiye tarafından bize iletilen farklı vakaları hassasiyetle inceliyoruz" dedi.