Taslakta Suriye topraklarının ‘bölünemez, dokunulamaz ve tek parça’ olduğu, Suriye’nin kurucu bileşenlerden oluştuğu, kurucu bileşen parçaların sınırları ve statülerinin kanun tarafından belirleneceği öngörülürken “Kürt Kültürel Özerkliğinin statüsü kanunla belirlenir” ifadesi yer alıyor. Suriye Cumhuriyeti olarak değiştirilen devletin resmi dilinin Arapça olduğunu belirten metin, “Kürt kültürel özerkliğinin hükümet kurumları ile örgütlenmelerinin Arapça ile Kürtçeyi eşit olarak kullanması gerektiğini’ de söylüyor.
'ÖNEMLİ BİR ÇABA'
Suriye’de anayasa yapım sürecini, öncelikli olarak bu süreçten doğrudan etkilenecek olan Suriye halkının belirlemesi gerektiğini ifade eden Çonkar, “Suriye halkı bunu en güzel şekilde yapacaktır diye inanıyoruz” diye konuştu.
'TÜRKİYE’NİN ÖNCELİĞİ, PYD’NİN BU SÜREÇTE YER ALMAMASI'
"Çünkü bu bir terör örgütüdür ve ona göre muamele görmek durumundadır. Bu açıdan Türkiye’nin hassasiyetleri var. Bu anayasa yapılırken de bir komşu ülke olarak Suriye’nin, Türkiye’nin terörle ilgili hassasiyetini değerlendirerek herkese hak ettiği şekilde muamele edeceği umudundayız. Türkiye de bunun gerçekleşmesi adına kendi çabasını ortaya koyacaktır. Aynı şekilde Rusya’nın da Türkiye’nin terörden ne kadar muzdarip olduğunu bildiğini düşünüyoruz. PKK terör örgütünün gerçeklerini en az Türkiye kadar Rusya da bilmektedir. PYD’nin PKK ile ilişkisini, bunların Türkiye’ye verdiği zararları bilerek Rusya’nın da Türkiye’nin terör örgütleriyle mücadelesinde Türkiye ile tam bir işbirliği dahilinde hareket etmesinin, iki ülkenin ilişkilerinin geleceği açısından değerli ve önemli olacağı kanaatindeyim.”
'BÖLÜNMEYE VESİLE OLABİLECEK İFADELERDEN KAÇINILMALI'
'GENEL MANADA OLUMLU BİR TASLAK'
“Fikri bir katkı olarak Rusya’nın hazırlamış olduğu taslakta da belli tecrübeler ışığında bu sistemin önerildiğini düşünürsek, devlet başkanının görev süresinin kısıtlanması, meclis denetiminin güçlendirilmesi, halk iradesinin daha fazla yansıması, bunlar devlet geleneğinden gelen, tecrübeyle ortaya çıkan birikimler. Birçok devletin anayasalarında bu tarz tecrübeye dayanan maddeler görüyoruz. Bence Suriye anayasası hazırlanırken hem o ülkenin iç dinamikleri göz önünde bulundurulmalı hem de diğer dünya devletlerinin yaşamış olduğu tecrübelerden istifade edilerek o toplum için en uygun olan birleştirici, bütünleştirici, demokratik, milli iradeyi yansıtıcı kavramların ve konseptlerin uygulanması lazım. Bu çerçevede bakıldığı zaman biraz önce ifade ettiğim hususlar ayrı tutulursa genel manada olumlu bir taslak olarak değerlendirilebilir.”
'TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ OLAN SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ'
Suriye’deki ılımlı muhalif grupların da bu anayasa taslağına olumlu baktığına dair haberlerin yer aldığını kaydeden Dudu, “Bu taslak, Suriye’de barışa katkı sunacak bir yaklaşım getirdiği anlaşılıyor. Anayasa metninin tamamını incelemediğim için detaylı değerlendirme yapmam mümkün değil. Ama burada olumlu olan şu; hem Kürtlerin, hem de ılımlı muhalefetin bu taslağa olumlu bakması, Suriye’deki barışa katkı yapacaktır. Bunun için Suriye’deki rejim birtakım tavizler veriyor olabilir. Ama en başta söylediğim gibi Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması çok önemli, Türkiye’nin ulusal güvenliği açısından da çok önemli. Bir şekilde onun sağlanması bizim açımızdan da olumludur diye düşünüyorum” diye konuştu.