Sputnik'e konuşan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu'nun (SMDK) Kürt üyesi ve aynı zamanda ENKS (Suriye Kürt Ulusal Kongresi) yöneticisi olan üyesi Fuad Eliko, Rusya'nın çıkarmış olduğu anayasa taslağı üzerinde duracaklarını belirtti.
'KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNDE GÜZEL ŞEYLER VAR'
Eliko "Taslağın sonucuna Suriye milleti karar verecek. Onların sözleri olacak. Biz Rusya'nın yapmış olduğu bu anayasaya bakıyoruz, güzel şeyler var içerisinde. Üzerinde durulması gerekiyor. Kürt sorununun çözümünde güzel şeyler var. Taslakta Suriye Cumhuriyeti denilmesi ve Arap kelimesinin ülke adından çıkarılması güzel birşeydir. Birçok güzel şeyler var taslakta ancak güzel olmayan şeyler de var. Örneğin taslakta Devlet Başkanı 7 yıllığına seçilir ve iki dönem görev yapabilir maddesi doğru birşey değil. Yanlış buluyoruz. Başkanlık için 5 yıl yeterlidir. Bazı şeyler var ki üzerinde durup değiştirilebilinir. Geniş bir gözle bakılmalı. Taslakta Kürt bölgelerinde hem Kürtçe hem de Arapçayla eğitim dili olması olumlu bir gelişmedir. Taslakta sadece kültür alanında Federasyon var,siyasi alanda yok. Üzerinde durulması gerekiyor" dedi.
'DEMOKRATİK FEDERAL SİSTEMİ TÜM SURİYE İÇİN ÖNERİYORUZ'
İsa "Rus yetkililerine sunduğumuz anayasa taslağıyla Rusya'nın açıklamış olduğu taslakta ortak yönler çok. Biz diyoruz ki belki bizim taslak biraz daha geliştiricidir, daha iyidir. Bizimki daha geniştir. Az merkezlidir. Federalizm çok yerde vardır. Biz Suriye'nin kuzeyinde 3 yıldır demokratik federal bir sistem uyguluyoruz. Bu sistemi tüm Suriye için öneriyoruz. Bizim sistemde bu var. Biz taslağımızı Rus yetkililere sunduk, onlar çok sevindiler. Bu taslak üzerinde durulabilir, çalışma yapılabilir, daha iyi yapılabilir dediler. Ruslar kendi taslağını Suriye milletine dayatmıyor. Öneri yaptıklarını söylüyorlar. Bu taslak daha da geliştirilebilinir dediler" ifadelerini kullandı.
Rusya'nın Astana görüşmelerinde muhaliflere sunduğu taslak metinde, Suriye topraklarının herhangi bir biçimde kaybedilmesinin kabul edilemez olduğu, devlet sınırlarının yalnızca tüm vatandaşların katıldığı bir referandum sonucunda değişebileceği önerisi yer alıyor.
Anayasa taslağında, Arapça'nın Suriye'nin resmi dili olduğu fakat ülke içerisindeki özerk Kürt yönetim organlarının Arapça ve Kürtçe'yi eşit düzeyde kullanacağına ilişkin bir madde bulunuyor.