Astana'daki BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da tarafların sonuç bildirisi üzerinde uzlaşıya varmaya yakın olduğunu belirtti. Bildiri için, "Bu, bir kağıt parçası değil, şiddetin sona ermesi ve hayatları kurtarmakla ilgili bir mesele" diyen de Mistura, "Şiddetin gerçekten durmasının garantisi olacak bir bildiri üzerinde çalışıyoruz. Sonuç bildirisinden uzakta değiliz" diye devam etti.
13.30 Sputnik'e konuşan bir kaynak, Rusya, Türkiye ve İran heyetlerinin Astana'da yaptıkları üçlü toplantıda, burada düzenlenen Suriye barış görüşmeleri sonucunda kabul edilmesi planlanan bildiriye son şeklini vermeye çalıştıklarını söyledi. Kaynağın verdiği bilgiye göre, üç ülke, sonuç bildirisini bugün sunmayı planlanıyor.
11.03 MUHALİFLERDEN 'BİLDİRİYE İMZA ATMAYACAĞIZ' ÇIKIŞI
Muhaliflerin sözcülerinden Yahya el Aridi, Astana görüşmelerin sonucunda kabul edilmesi planlanan bildiriyi imzalamayacaklarını söyledi. Aridi şu ifadeleri kullandı: "Biz bir imza atmayacağız. Garantör ülkeler olan Rusya ve Türkiye ve muhtemelen İran bir bildiri çıkaracak."
Basına sızdırılan bildiri taslağı metninde Rusya, Türkiye ve İran'ın, IŞİD ve eski ismi El Nusra olan Fetih el Şam'la mücadele etmekte ve bu grupları silahlı muhaliflerden ayırmakta kararlı olduğu belirtiliyordu. Ayrıca metinde garantör ülkelerin Suriye'deki ateşkesi denetlemek için ortak bir mekanizma kuracağı kaydediliyordu.
Astana'daki görüşmelerin yarın da devam edebileceği belirtiliyor. Muhaliflerin basın sözcülerinden Usame Ebu Zeyd, "Garantör ülkeler (Rusya, Türkiye, İran) daha fazla zamana —bir güne daha— gereksinim olduğunu söylerlerse kabul ederiz. Buraya iki gün için gelmedik, ulaşılması gereken bir amacımız var" dedi.
Hükümet heyetinin toplantı salonuna gelip diğer delegasyonlara katılmasıyla Astana'daki barış görüşmelerinin ikinci gününde yeniden başladı.
Astana'daki görüşmeler, muhaliflerin heyetinin sadece silahlı grupların temsilcilerinden oluşturulduğu ilk görüşmeler. Bu, görüşmelerin hükümet yetkilileri ile muhaliflerin askeri liderlerinin ilk kez masaya oturduğu anlamına geliyor.
Görüşmelerin ilk gününde hükümet yetkilileri masanın bir ucunda, muhalif temsilcilerse diğer ucunda oturmuştu. Taraflar aynı masada olmalarına karşın doğrudan değil, aracılar yoluyla görüşmüştü. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da muhaliflerle temaslarda Türkiye ve BM, hükümetle temaslardaysa Rusya, İran ve BM aracılık rolü yaptığını açıklamıştı.
Astana görüşmelerin bugün sona ermesi planlanıyor. Görüşmeler bitmeden tarafların ortak bir bildiri imzalaması bekleniyor.