Rusya ve Türkiye hava kuvvetleri, Suriye’de IŞİD’e karşı ilk ortak operasyonu gerçekleştirdi. Şam’ın onayıyla 17 savaş uçağının katılımıyla gerçekleştirilen operasyonda, El-Bab kırsalında 36 hedef vuruldu.
‘BATI, RUSYA’NIN TERÖRLE SAVAŞTIĞINI KABUL ETMEKTEN KAÇIYOR’
Batı medyasının Rusya ve Türkiye’nin Halep bölgesindeki ortak operasyonu görmezden geldiğini belirten Rossiya Segodnya yazarı Hrolenko, “Oysa Halep kentinin doğu mahalleleri militanlardan özgürleştirilirken çıkan ‘insani’ gürültüyü hatırlıyor musunuz? Batı’nın büyük jeopolitik oyununun kurallarına göre, NATO üyeleri sivilleri bombalayamaz. Yani bu durumda NATO üyesi Türkiye’yle birlikte operasyon düzenleyen Rusya’nın teröre karşı savaştığını kabul etmek lazım, ama susmak çok daha işlerine geliyor, üstelik Washington’da vardiya değişimi yaşanırken” dedi.
‘KOALİSYONUN MUSUL’DAKİ EYLEMLERİ, IŞİD’İ SURİYE’YE İTME SÜRECİNE DÖNÜŞTÜ’
Türkiye’nin, IŞİD’e karşı mücadelede Rusya’yla askeri işbirliği kuran ilk NATO ülkesi olduğuna dikkat çeken Hrolenko, “Mevcut durumun görünen paradoksu, Suriye’de askeri yollarla rejim değiştirme mekanizmasının bozulduğu anlamına geliyor. Dünkü araçlar – ABD önderliğindeki ittifak ve çeşitli militan grupları – Ankara’nın etkili oyuncu olarak kalmak istediği bölgede şimdi yeni barışçıl konfigürasyonunun oluşumunda sadece engel olacak. ABD önderliğindeki koalisyonun tutarsız eylemlerini sürdürmek gibi bir alternatif, aklıselim hiçbir Türk politikacıyı memnun edemez, çünkü Türkiye’nin kendisi için tehdit oluşturuyor” ifadelerini kullandı. ABD koalisyonunun Musul’daki eylemlerinin IŞİD güçlerini Suriye’nin doğusuna itme sürecine dönüştüğünü belirten Rus gazeteci, şöyle devam etti:
“IŞİD neredeyse hiçbir engelle karşılaşmadan Palmira, Deyr ez-Zor ve Türkiye sınırındaki El-Bab’a silah, patlayıcı ve militan takviyesi yapıyor.”
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’yla işbirliği konusunda standart olmayan ama doğru bir karar aldığını kaydeden Hrolenko, “Erdoğan koalisyonu değiştirerek giden Suriye treninin son vagonuna yetişti. Muhtemelen temmuz darbesi, kararlarını gözden geçirmesinde önemli rol oynadı. Ne de olsa kendini NATO’nun esiri değil bağımsız cumhurbaşkanı olarak hissetmek daha iyi” yorumunda bulundu.
‘YENİ BAŞKANLA BİRLİKTE RUS VE ABD’Lİ KOMUTANLAR ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ ARTACAK’
Brüksel’in şimdi Ortadoğu’da iflas ettiğini hissediyor olması gerektiğini yazan Rus gazeteci, “Suriye muhalefeti üniforma çıkararak ceket giyip kravat takarak Moskova’daki görüşmelere katılıyor. Rusya diplomatik geleneklere uyarak müzakere platformuna ABD’yi de davet ediyor. Muhtemelen yeni ABD başkanının göreve gelmesiyle bölgede Rus ve ABD’li komutanlar arasındaki güven ve işbirliği düzeyi yükselecek. Astana görüşmeleri öncesinde Körfez ülkeleri de duruşlarını bir kez daha gözden geçirmeli” dedi.