‘GÖRÜŞME GAYET GÜZEL, SAMİMİ BİR ORTAMDA GEÇTİ'
"MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığınız görüşme nasıl geçti?" sorusuna Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi: "Görüşme gayet güzel, samimi bir ortamda geçti. Herhangi bir sorun yok ama bizim çocuklarımıza, tarihe, Türkiye'ye karşı sorumluluğumuz var. Türkiye'de bir anayasa değişikliği yapılıyor ve çok temel bir değişiklik, rejimi değiştiriyoruz, başka bir rejime geçiyoruz."
‘REJİM DEĞİŞİYOR'
Kılıçdaroğlu, "Rejim değişiyor mu?" sorusu üzerine şu ifadeleri kullandı: "Değişiyor, parlamenter demokratik sistemden başkanlık sistemine geçiyoruz. Bu rejim değişikliğidir. Parlamenter demokratik sistem var bizde ama iki yıldır uygulanmıyor, 'Fiili durum var.' deniyor, anayasa ihlal ediliyor. Onun yerine diyorlar ki 'Fiili durumu yasal duruma getirelim, bunun için ne yapmamız gerekiyor, anayasayı değiştirmemiz gerekiyor.' Dolayısıyla anayasa değişikliğiyle rejimi değiştirip parlamenter demokratik sistemden başkanlık sistemine geçmek istiyorlar."
CHP lideri, "Bahçeli'ye ne dediniz?" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Önce biraz sohbet ettik, malum ikimiz de Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesi mezunuyuz. Biraz ortak geçmişimizden bir anlamda söz ettik. Daha sonra doğrudan doğruya anayasa değişikliğiyle ilgili kaygılarımı Sayın Bahçeli'yle paylaştım. Anayasa değişikliği konusundan, yapılan uygulamaların, getirilen düzenlemelerin bizim açımızdan sakıncalarına değindim ve ayrıntılarına girdim. Sayın Bahçeli'ye bütün bu ayrıntıları aktardım."
‘PARLAMENTO'DAN GÜLE OYNAYA GEÇMESİ GEREKİRKEN, KAVGAYLA GEÇİYORSA…'
Bunları aktarmanın görevi olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Benim tarihe, ülkeme, çocuklarımıza karşı sorumluluğum var. Bu kadar temel bir değişikliğin, bir anayasa değişikliğinin Parlamento'dan güle oynaya geçmesi gerekirken, kavgayla geçiyorsa, bunun altında derin bir sorun var demektir" ifadesini kullandı.
"Bahçeli'nin, 'TBMM'de yaşanan gerginlik havasının, referandumda halka da yansıyabileceğini' söylediğinin" hatırlatıldığı Kılıçdaroğlu, "Yansıyacaktır mutlaka. Siz, parlamenter demokratik sistemden ya da parlamenter demokratik rejimden neden vazgeçiyorsunuz? Hangi gerekçeyle vazgeçiyorsunuz?" karşılığını verdi.
"Siz kaygılarınızı dile getirdiğinizde Bahçeli ne dedi?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, bu bölümlere girmek istemediğini, özel bir görüşmeyle ilgili Bahçeli'nin yanıt verebileceğini vurguladı.
‘SAYIN BAHÇELİ BİR SÖZ VERMİŞ VE BU SÖZÜNÜN ARKASINDA DURUYOR'
"Bahçeli, anayasa paketini savundu mu?" sorusunu Kılıçdaroğlu, şöyle yanıtladı: "Sayın Bahçeli bir söz vermiş ve bu sözünün arkasında duruyor. Ben de 'İlla görüşünü değiştir' diye özel bir öneri götürmedim. Ben bu anayasa değişikliğinin Türkiye'ye bir felaket getireceğini kendi açımdan, bütün ayrıntılarıyla ortaya koydum. Dolayısıyla takdir elbette ki Sayın Bahçeli'ye aittir. Görüşü değerlendirmek, benim görüşüme itibar edip etmemek, Sayın Bahçeli'nin takdirindedir. Ama bu yapının, anlayışın, anayasa değişikliğinin Türkiye'yi bir felakete sürükleyeceği aklı başında olan herkesin bileceği bir gerçektir."
Kılıçdaroğlu, "Bahçeli'nin anayasa değişikliğine desteğinin neden olduğunu anlayabildiniz mi?" sorusu üzerine, Bahçeli'nin, "Bir fiili durum var, o fiili durumu hukuki duruma kavuşturmak" sözlerini hatırlattı.
‘SAYIN BAHÇELİ ŞUNU SÖYLEYEBİLSEYDİ: ARKADAŞ, SİZ PARLAMENTER DEMOKRATİK SİSTEMDEN NEDEN ŞİKAYET EDİYORSUNUZ?'
"Bahçeli nasıl bir lider?" sorusu üzerine CHP lideri şu değerlendirmeyi yaptı: "Zor bir soru. Bir liderin elbette ki partisinin iktidar olması için çaba harcaması son derece doğaldır ve böyle olması lazım. Ama bir liderin aynı zamanda Türkiye'ye karşı sorumlulukları vardır. Bizim parti programlarımız, seçim beyannamemiz var, halka verdiğimiz vaatler var ve liderlerin kendi içindeki tutarlılıkları çok önemlidir. Büyük Türkiye idealiyle yola çıkıyorlarsa ben isterdim ki gönlümden geçen şudur, Sayın Bahçeli parlamenter demokratik sistemdeki ısrarını sürdürebilseydi ve şunu söyleyebilseydi, 'Arkadaş, siz parlamenter demokratik sistemden neden şikayet ediyorsunuz? 14-15 yıldır tek başına iktidarsınız, kim geldi size engel oldu? İstediğiniz kanunu çıkarıyor musunuz? Çıkarıyorsunuz. İstediğiniz kararı alıyor musunuz? Alıyorsunuz. Bakanlar Kurulunda yabancı birisi var mı? Hayır. Bir koalisyon var mı? Hayır.
İstikrar istikrar dediniz, geldiniz tek başınıza 15 yıldır ülkeyi yönetiyorsunuz. Şimdi ne oldu da birden bire bir gün kalktınız dediniz ki 'Efendim çift başlılık olmaz.' Nerede çift başlılık var? Erdoğan bir şey söyledi de Binali Bey itiraz mı etti?"
‘BİR PARTİNİN GENEL BAŞKANI TARAFSIZ OLAMAZ'
Kılıçdaroğlu, yapılan değişiklikle bütün yetkilerin bir kişiye verildiğini savunarak, bir partinin genel başkanı olan bir kişinin ‘tarafsız davranacağına' dair TBMM'de ant içeceğini belirtti. Bir partinin genel başkanının tarafsız olamayacağını savunan Kılıçdaroğlu, ‘tarafsızlık' sözünün sadece herkesi temsil eden cumhurbaşkanında olduğunu hatırlattı.
‘BAŞBAKAN YILDIRIM SAMİMİ DEĞİLDİ'
"Başbakan Yıldırım'ın, anayasa değişikliğiyle ilgili, 'Ben de isterdim toptan itirazcı olmak yerine CHP gelsin, madde itirazlarını yapsın, hayırlarını da söyleseydi ortak nokta bulsaydık.' dedi. Bu size nasıl geliyor?" sorusu üzerine, Kılıçdaroğlu, "Samimi değil" ifadesini kullandı.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "Bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kuracağız" sözleri üzerine, kendisine bir mektup yazarak, "Parlamenter demokratik sistemi güçlendireceksek, Türk hukuk sistemini, darbe hukukundan arındıracaksak biz varız" dediğini anımsatan Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemine karşı olduklarının altını çizdi.
Türkiye'nin 140 yıllık bir parlamento geleneği olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, sistemdeki eksikliklerin düzeltilebileceğine işaret etti.
Kılıçdaroğlu, "Ülke zor bir süreçten geçiyor. FETÖ, PKK, DEAŞ, ekonomi zorda. Niye bu değişikliği şimdi yapıyorlar?" sorusuna, "20 Temmuz'da bir darbe yapıldı Türkiye'de, OHAL ilan edildi. 20 Temmuz gerçek darbeydi,15 Temmuz FETÖ'nün kontrollü bir darbe girişimi. Yani bu darbeden hükümetin önceden haberi vardı. 20 Temmuz'da OHAL ilan edildi ve gerçek darbe oluşturulmaya çalışıldı ve bütün koşulları ortaya kondu" yanıtını verdi.
‘NEREDEYSE İKİ KİŞİ SOKAKTA YAN YANA YÜRÜYEMEYECEK, NE OLDU TÜRKİYE'DE?'
Türkiye'nin baskıcı bir yönetimin içine girdiğini savunan Kılıçdaroğlu, 12 Eylül ve 1971 darbe dönemindeki uygulamaların bugün de geçerli olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu, "Neredeyse iki kişi sokakta yan yana yürüyemeyecek. Ne oldu Türkiye'de? Niye bunlar yapılıyor?" diye konuştu.
CHP lideri, "Anayasa değişikliğine OHAL rejimi altında gidilir mi? Başbakan 'Bunu tercih etmeyiz demişti" sorusu üzerine şu yorumu yaptı: "Başbakanın elinde değil ki. Başbakan, kendi başbakanlığını sonlandırma mücadelesi yapıyor. Başbakan yok ki ortada. Bir kişi var, bir kişi ne derse o oluyor. 'Fiili durum' sözcüğünü kim kullandı en çok? Sayın Bahçeli, sonra Sayın Binali Yıldırım kullandı. Yani bir fiili durum var. Bir kişi var, sarayda oturuyor ve bu anayasaya uymuyor. O zaman ne yapmam gerekiyor? O anayasaya uymuyorsa, anayasayı ona uyduralım" yanıtını verdi.
KILIÇDAROĞLU, BOZDAĞ İLE GÖK'ÜN EL ELE FOTOĞRAFININ ÖYKÜSÜNÜ ANLATTI: BU ANLIK BİR FOTOĞRAF
Kılıçdaroğlu, TBMM'deki anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinde dün çekilen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün el ele fotoğrafının gösterilmesi üzerine, "Bu fotoğrafın öyküsü şu, ben oyumu kullandım geliyordum, Levent Bey, Adalet Bakanına dönerek 'Sayın Bakan neden açık oy kullandınız?' Sayın Bakan da Levent Beyin elini tutarak, 'Açık oy kullanmadım, ne oyu kullandığımı siz de biliyorsunuz.' dedi. Bu anda çekilmiş bir fotoğraf" ifadesini kullandı.
"Başbakan Binali Yıldırım ile muhalefet kulisinde çay içmesinin eleştirildiğinin" hatırlatıldığı Kılıçdaroğlu, "Muhalefet kulisine Sayın Başbakan gelmiş, ben tam içeri girerken o da girdi. Şimdi biz yani kavga mı edelim? Bir anlamda bizim misafirimiz, muhalefet kulisine gelmiş oturup çay içildi" deyip ekledi:
‘ÇAY İÇİLMESİ BİLE BİR ELEŞTİRİLİYORSA, AKP'NİN TÜRKİYE'Yİ HANGİ NOKTAYA GETİRDİĞİNİ OTURUP DÜŞÜNMELİYİZ'
"Çay içilmesi bile bir eleştiri konusu oluyorsa, AKP Hükümetinin Türkiye'yi hangi noktaya getirdiğini oturup düşünmemiz lazım."
‘TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN SİGORTASI OLMAYACAK, SİGORTASI HER AN ATABİLİR'
"Cumhurbaşkanları devletin sigortasıdır. Şu anda bu çıkarsa, Türkiye Cumhuriyeti'nin sigortası olmayacak. Sigortası her an atabilir." diyen Kılıçdaroğlu, devletin uyum içerisinde çalışmasını sağlayacak tek organın Cumhurbaşkanlığı olduğunu bildirdi.
‘EŞLERİNE, ÇOCUKLARINA, MAHALLENİN BAKKALINA SORSUNLAR YETER'
"Oylamalarda 330'un altına düşme ihtimali var mı?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Her an düşebilir. Eğer ellerini vicdanlarına koyup, eşlerine, çocuklarına, mahallenin bakkalına sorsunlar yeter. 'Arkadaş sen tarafsız bir cumhurbaşkanı mı istiyorsun, yoksa taraflı bir cumhurbaşkanı mı istiyorsun?" karşılığını verdi.
TBMM'de açık bir oylamanın yapıldığını savunan Kılıçdaroğlu, "Bire bir kontrol ediliyor, Sayın Davutoğlu, Sayın Cemil Çiçek dahil pek çok AKP milletvekili tek tek kontrol ediliyor. Diğer milletvekillerinin kullandıkları pullar ellerinden alınıyor, 'Sen oraya beyaz attıysan, yeşille kırmızıyı getir bakalım.' diye." ifadesini kullandı.
‘BİR DELİ GELDİ OTURDU ORAYA DİYELİM, ÜLKE NE HALE GELİR?'
Kılıçdaroğlu, teklife yönelik eleştirilerini sürdüren Kılıçdaroğlu, teklifin bir kişinin egosunu tatmin etmek için yapılan düzenleme olduğunu savundu. Kılıçdaroğlu, "Özür dilerim ama bir deli geldi oturdu oraya diyelim. Ülke ne hale gelir? Hakimi, valiyi, milletvekilini o belirleyecek… Devletin temel omurgası alt üst olacak." dedi.
Halk oylaması olması durumunda ise propaganda koşulların eşit olması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, iktidarın bu süreçte her kurumu baskı altına almasının kendilerini endişelendirdiğini vurguladı.
Kılıçdaroğlu, "Bütün bu baskılara rağmen, halk buna kesinlikle 'hayır' diyecektir. Neden? Çünkü halk kendi geleceğini, çocuğunun geleceğini düşünecektir. Bu düzenleme çıksın, hiç kimsenin can ve mal güvenliği olmaz" dedi.
‘TEKLİFTE BÖLÜNME RİSKİ VAR, ÖRNEĞİN CUMHURBAŞKANI BÜTÜN TRAKYA'DA, KIRKLARELİ, TEKİRDAĞ VE EDİRNE'Yİ TEK İL YAPABİLİR'
"Teklifte bir bölünme riski var mı?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Var tabii. Cumhurbaşkanı bir kararname ile birçok ili kapsayan düzenleme yapabiliyor. Örneğin bütün Trakya'da, Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne'yi tek il yapabilir. Vatandaş bundan çekinmez mi?" değerlendirmesini yaptı.
"Nasıl bir kampanya yürüteceksiniz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, bütün bu gerçekleri köy köy, kasaba kasaba vatandaşa anlatacaklarını belirtti.
AK Parti ve MHP arasında koalisyon olacağı iddiaları ve Bahçeli'nin bu konudaki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Koalisyona karşı ama yukarıda koalisyon kuracak" değerlendirmesini yapan Kılıçdaroğlu, MHP'nin bir "evet" kampanyası yürüteceğini düşünmediğini aktardı. CHP lideri, "AKP'liler ne söyleyeceğini biliyor ama MHP ne diyecek?" ifadesini kullandı.
‘PKK VE IŞİD TERÖR ÖRGÜTLERİNİN LİSTESİNDE OLAN BENİM, BU SÖYLENİYOR BİZE'
Suikast iddialarının hatırlatılması üzerine ise Kılıçdaroğlu, koruma ekibinin, gelen istihbaratlar üzerine gerekli güvenlik önlemlerini aldığını söyledi.